Erişilebilirlik

Tunus'ta En Zor İş Anayasa Hazırlamak


Tunus'ta En Zor İş Anayasa Hazırlamak
Tunus'ta En Zor İş Anayasa Hazırlamak

Tunus’ta Ocak ayındaki devrimin ardından genel seçimler yapıldı. Arap Baharı’nı başlatan Kuzey Afrika ülkesini bundan sonra neler bekliyor? Uzmanlara göre, Tunus önemli siyasi ve ekonomik sorunlarla karşı karşıya kalacak.

Tunus’ta tarihi seçim gerçekleştirildi. Peki bundan sonra ne olacak?

Gazete başlıkları “Tunuslular doğru seçimi yaptı mı?” diye soruyor.

En önemli sektör olan turizm çökmüş durumda.

Ayaklanmaların başladığı Sidi Buzid gibi kentlerde işsizlik had safhada.

Ve en önemlisi Tunus halkının önünde çok zor bir görev var, yeni bir anayasa hazırlanması gerekiyor.

İnsan Hakları Gözlem Örgütü’nden Eric Goldstein’a göre bu bile başlı başına bir sorun.

Goldstein şöyle konuşuyor: “Anayasa çok önemli. Çünkü bu, diğer yasaların ve halkla devlet arasındaki ilişkinin nasıl şekilleneceğini belirleyecek. Ne kadar parlamenter, ne kadar başkanlık sistemi olacağını anayasa belirleyecek.”

Uzmanlara göre, en fazla iyileşme görülen alan, eski Cumhurbaşkanı Zeynel el Abidin bin Ali döneminden kalma yolsuzlukların durdurulması. Kerim Buzuita, siyasi blog yazarı. Buzuita şunları söylüyor: “Tunus ekonomisi bir açık pazar değildi. Ticaret yapmak ya da iş kurmak istiyorsanız Bin Ali ile anlaşmanız gerekirdi.”

Bütün kaygılara rağmen birçok kişi umudunu korumaya çalışıyor. 34 yaşındaki bilgisayar teknisyeni Veysi Adili uzun süredir işsiz. Adili duygularını şöyle dile getiriyor: “Bence Tunus eski rejimin karanlığından kurtuldu. Bundan sonraki siyasi sistem daha iyi çalışacak ve dürüstlük, hoşgörü ve yeni iş imkanları getirecek.”

Peki, Arap Baharı’nı başlatan bu küçük ülke gelecekte Arap dünyası için bir demokrasi örneği olabilir mi?

Paris Amerikan Üniversitesi uzmanlarından Steven Ekovich, bunun zor olacağı görüşünde: “Sorunlar çok derin ve eskiye dayanıyor. Çözümlenmeleri de zaman alacaktır. Ama Tunus ve bence her ülke bunu başarabilir.”

Hiç kuşkusuz Arap dünyası da bu değişimi yakından izleyecek. Başarılı olursa diğer Arap halkları için de bir umut kaynağı olacak.


XS
SM
MD
LG