Erişilebilirlik

Tunuslular Devrimin İlk Yıldönümünü Kutluyor


Tunuslular Devrimin İlk Yıldönümünü Kutluyor
Tunuslular Devrimin İlk Yıldönümünü Kutluyor

Yüzbinlerce Tunuslu 14 Ocak'ta gerçekleşen devrimin yıldönümünü şenliklerle kutladı

Bazıları ellerinde bayraklar bazıları araçlarıyla başkentte tur atan Tunuslular devrim şarkıları söyledi, folklor ekipleri gösterdi yaptı. Sabah erken saatlerde başlayan kutlamalara yabancı ülkelerden de yetkililer katıldı.

Tunus’un en yaygın çiçeğine atfen “Yasemin Devrimi” olarak bilinen demokrasi hareketi, işsiz bir gencin kendini yakmasıyla başlamış ve 23 yıldır ülkeyi yöneten cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanmıştı.

Sidi Buazizi adlı genç yıllardır iş bulamayan ve 7 kardeşine bakmak için meyve satan bir bilgisayar mühendisi idi. Kadın polis haraç vermeyen genci ilk önce tokatlamış sonra da meyve kasalarıyla masasına el koymuştu. Dayaktan gururu incelen 26 yaşındaki genç haksızlığı valiye şikâyet etmek istemiş ancak görüşmesine izin verilmeyince kendini yakmıştı.

Tunus’ta Ekim ayında ilk demokratik seçimi yapıldı ve bir ay sonra Başbakan Hamadi Cibali, Cumhurbaşkanı Muncef Marzuki ve Meclis Başkanı Mustafa Bin Cafer yemin ederek göreve başladı.

Başbakan Cibali seçimleri kazanan Ennahda, Cumhurbaşkanı Marzuki Cumhuriyet, Meclis Başkanı bin Cafer ise Ettakatol yani Demokratik İşçi ve Özgürlük partisinden.

217 üyeli meclisin ana görevi yeni anayasayı hazırlamak; geçici hükümetin görevi ise ekonomiyi canlandırmak ve bir yıl içinde genel seçimlere gitmek olacak.

Tunus’ta esmeye başlayan özgürlük rüzgârları daha sonra Mısır, Libya, Bahreyn, Yemen ve Suriye’ye de sıçradı. Mısır, Libya ve Yemen’de rejimler değişti, diğerlerinde süreç devam ediyor.

XS
SM
MD
LG