Erişilebilirlik

Tunus Model Ülke Olma Yolunda


Yeni anayasanın kabulünü kutlayan Tunus milletvekilleri
Yeni anayasanın kabulünü kutlayan Tunus milletvekilleri
Arap Baharı’nın başladığı Tunus’ta parlamento yeni anayasaya onay verdi. Anayasa Arap dünyasının en ilerici anayasalarından biri olarak yankı uyandırdı.

2011’de Bin Ali yönetimini deviren Tunus, Arap Baharı’nı başlatan ülke olarak tanınıyor. Anayasa Pazar günü parlamentoda 216 oyun 200’ünü alarak onaylandı.

Geçici Meclis Başkanı Mustafa Bin Cafer yeni anayasayı övüyor. Bin Cafer, anayasanın iyi bir belge olduğunu, hak ve özgürlüklerin korunduğu ve hukukun üstün olduğu bir ülke kurmak için gerekli mekanizmaları içerdiğini belirtiyor.
Geçici Meclis Başkan Yardımcısı Meherziya Labidi, anayasanın diğer ülkelere ilham kaynağı olmasını umduğunu söyledi. Diğer halkların da özgürlük isteyerek kendilerini izlemesini hayal ettiğini belirten Labidi, ülkelerinde kimsenin ölmediğini, yeni bir diktatör gelmediğini ve şiddet olmadığını söyledi. Labidi bunlar yerine özgürlük, demokrasi ve barış olduğuna dikkat çekti.

Yeni anayasanın 11 milyonluk Tunus’u demokratik bir ülkeye dönüştürmesi bekleniyor.

Anayasaya göre devlet dini İslam olarak belirtilse de inanç özgürlüğü ve cinsiyetler arası eşitlik yasal koruma altına alınıyor.

Meclis üyelerinden İyet Dahmani anayasanın kabul edilişinin Tunus için parlak bir gelecek anlamına gelmesini umuyor. Bunun demokrasi için önemli bir ilk adım olduğunu söyleyen Dahmani, ümitlerinin bu anayasanın küçük bir ülke olan Tunus’u büyük bir demokrasiye dönüştürmesi olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Tunus’u yeni anayasa dolayısıyla kutladı ve ülkenin reform gerçekleştirmek isteyen diğer halklar için de bir örnek olabileceğine inandığını belirtti.

Buarada Amerika Dışişleri Bakanlığı Tunus'ta anayasanın onaylanmasını memnunlukla karşıladığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, yeni Tunus anayasasını "güçlü" bir belge olarak tanımladı, siyasi geçiş döneminin başarılı olmasını güvence altına alacağı umudunu dile getirdi. "Tunus halkı için tarihi bir an" diyen Sözcü Psaki, Amerika'nın Tunus'un demokratik geçiş sürecini desteklediğini bildirdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG