Erişilebilirlik

Tuğçe Albayrak Davasında Karar Açıklandı


Gelen yıl Kasım ayında Offenbach kentinde tacize uğrayan iki genç kıza yardım etmek isterken uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybeden Tuğçe Albayrak’ın ölümüyle ilgili davada karar açıklandı.

Almanya’da başından bu yana kamuoyunun büyük bir ilgiyle takip ettiği davada hakim, Tuğçe Albayrak’ı öldüren Sırp kökenli Sanel M.’ye gençlik cezası çerçevesinde sadece üç yıl hapis cezası verdi. Savcı ise 18 yaşındaki Sanel M. hakkında tecilsiz 3 yıl 3 ay hapis cezası talep etmişti.

Darmstadt Eyalet Mahkemesi'nde görüşülen davada, sanık Sanel M. ‘yaralamaya bağlı olarak ölüme sebebiyet verme’ suçuyla yargılanıyordu. Savcı, geçen Cuma günü sunduğu mütalaasında failin ‘büyük bir suçu' olduğunu ve ‘zarar vermeye meyilli' olduğunu belirterek, Sanel M.'nin cezaevinde bir meslek eğitimi almasını ve kendisinden daha zayıf durumda olanlara karşı empati beslemeyi öğrenmesi gerektiğini ifade etmişti.

Almanya'da yasalar uyarınca 18-21 yaş arasındakiler hem yetişkin, hem de gençlik yasaları uyarınca ceza alabiliyor. Eğer zanlı, gençlik yasalarına göre cezalandırılırsa 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması söz konusu.

Karar sonrası yapılan ilk yorumlarda, mahkemenin aldığı karar eleştirilirken, sanık Sanel M.’in pişmanlık duyduğunu söylemesi cezanın beklenenden az olmasında neden olarak gösterildi.

Davada bugün 10. duruşma yapıldı. Hakim Jens Assling, sanık Sanel M.'ye son sözünü sordu. Sanel M. daha önce söylediği “Tuğçe’ye attığım tokat hayatımın en büyük hatasıydı” sözünü tekrarladı. Hakim Assling, sanığın “eğitimini tamamlayabilmesi için gençlik cezası çerçevesinde 3 yıl hapis cezasına çarptırıldığını” duyurdu.

Kasım ayından bu yana tutuklu bulunan Sanel M., geri kalan cezasını çekmek için adliyeden yine cezaevine götürüldü. Bundan öncekilerde olduğu gibi bugün yapılan son duruşmaya da medya ve Tuğçe'nin arkadaşları büyük ilgi gösterdi. Kararın açıklanmasından sonra televizyon haber kanalları canlı yayınlarla mahkeme önünden gelişmeleri yorumladılar, Tuğçe'in arkadaşları, binanın önünde genç yaşta ölen arkadaşlarının anısına mumlar yaktı.

Tuğçe Albayrak ve arkadaşları 15 Kasım Cumartesi günü, Offenbach'da bir hamburgercide tuvaletten iki genç kızın yardım çığlıklarını duydu. Olay günü Tuğçe Albayrak aşağıya indiğinde üç gencin, iki Alman kızı taciz ettiğini gördü ve araya girerek genç kızları kurtardı. Ancak söz konusu tacizci gençlerden Sanel M. restoranın bahçesinde Tuğçe Albayrak'ı tokatladı, başını yere çarpan Tuğçe komaya girdi, hastanede tedavi gören Tuğçe'nin 26 Kasım'da beyin ölümü gerçekleşti. Doğum günü olan 28 Kasım'da ise genç kızın bağlı olduğu ve yaşama bağlayan makinenin fişi çekildi.

Eğitim fakültesi öğrencisi olan genç kızın ölümü Almanya’da büyük şok ve üzüntüye yol açmıştı. Aynı zamanda medeni cesaret göstermenin bedeli de tartışılmıştı. Alman kamuoyu ve medyası ölümü sonrasında Tuğçe Albayrak’ı bu konuda örnek kişilik olarak ilan etti. Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Albayrak'ın ailesine yazdığı mektupta “Tüm ülkemiz sizinle birlikte yas tutuyor” mesajını verdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG