Erişilebilirlik

Tüberküloz Hastaları Akciğer Kanseri Riski Taşıyor


Tüberküloz Hastaları Akciğer Kanseri Riski Taşıyor
Tüberküloz Hastaları Akciğer Kanseri Riski Taşıyor

Birçok doktora göre tüberküloz hastalarının çoğu daha sonra değişik akciğer hastalıklarına da yakalanıyor. Tayvan’da yapılan yeni bir araştırma tüberkülozla akciğer kanseri riski arasındaki ilişkiye işaret ediyor.

Tüberküloz tüm dünyada yaygın bir hastalık. Her yıl milyonlarca kişiye tüberküloz teşhisi konuyor. Ancak tüberküloz hastası bir kişi iyileştikten sonra da sağlık sorunlarıyla uğraşmak zorunda kalıyor.

Çin Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Taipei Hastanesi’nden salgın hastalıklar uzmanı John Sung, tüberküloz kliniklerindeki doktorların, hastalarının akciğer kanserine yakalandıklarını bildirdiğini söylüyor. Sung ülkedeki en büyük sağlık sigortası şirketinin verilerini kullanarak tüberküloz ve akciğer kanseri arasındaki ilişkiyi incelemiş: "1990 ve 2002 arasındaki sigorta verilerini inceledik. Yeni tüberküloz teşhisi konmuş hastaları tespit ettik. Bu hastaların verilerini geri kalanlarla karşılaştırdık. 23 milyonluk nüfusun rastgele seçilmiş 1 milyonunu incelemiş olduk."

Bir milyon hastanın yaklaşık 45 binine tüberküloz teşhisi konmuş. Sung tüberküloz hastalarının, hastalıktan sonraki 10 yıl içinde akciğer kanseri geliştirdiklerini görmüş: "Hastalar arasında akciğer kanserine yakalananların oranı her bin kişide 26 kişi civarında. Tüberküloz hastası olmayanlarda ise bu oran her bin kişide 2. Dolayısıyla aradaki fark çok büyük."

Sung tüberküloz hastalarının sigara içmelerinin, ya da başka risk faktörü taşımalarının fark etmediğini söylüyor. Eskiden tüberküloz geçirmiş olanlarda da öldürücü akciğer hastalıkları riski fazla. Sung bu ilişkinin doktorları da şaşırttığını söylüyor: "Doktorların gözlemlerine göre tüberküloz hastalarında kanser riski daha fazlaydı ama bu riskin derecesi bilinmiyordu. Aradaki ilişkinin bu kadar kuvvetli olacağını kimse tahmin etmiyordu."

Sung doktorların tüberküloz hastalarını, hastalık tedavi edildikten sonra bile yakın takibe almaları gerektiğini söylüyor.

Özellikle akciğer kanseri riskine karşı tedbirli olmak gerekiyor. Tüberküloz geçiren kişilerin de iyileştikten sonra sağlıklarına aşırı özen göstermeleri şart.

Sung’un araştırmasının sonuçları Torasik Onkoloji Dergisi’nde yayınlandı.


XS
SM
MD
LG