Erişilebilirlik

'TSK Suriye'ye Girecek mi?' Tartışması


Türkiye’de 7 Haziran seçimlerine bir ay kala siyasetin tansiyonu artıyor. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri Gürsel Tekin, hükümetin Türk Silahlı Kuvvetleri’ni Suriye’ye sokmayı planladığını iddia etti. Tekin’in "Türkiye iki gün içinde Suriye’ye girecek" iddiasına Enerji Bakanı Taner Yıldız, "kaynağını açıklasın" yanıtını verdi.

İktidar ile muhalefet arasındaki süregiden polemiklerin bir yenisini CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin başlattı. Taraf gazetesinde konuşan CHP’nin etkili ismi cuma akşamına kadar Suriye’ye gireceğini öne sürdü.

Türkiye’de politik ve ekonomik sorunların her geçen gün arttığını söyleyen Tekin, “Bütün bu sorunlar yaşanırken içeride de zaman zaman provokasyonlar yaşanıyor. Çeşitli siyasi partilere akla gelmeyecek tuzakların kurulduğunu biliyoruz. Bunların bir kısmını duyumlarımız sonucu bozduk. Bu aşamada korkunç bir iddiayı dile getirmek istiyorum. Öncelikle şunu vurgulayayım. Kaynağım çok sağlam, çok güvenilir. Bu kaynak daha önce Süleyman Şah Türbesi’ndeki askerlerimizin adeta orada mahsur kaldığını, IŞİD’in insafına teslim edildiğini de önceden haber vermişti. Bu kaynağımın belirttiğine göre, Türkiye belki yarın akşam, belki öbür gün Suriye’ye askeri operasyon yapacak. Suriye’ye girecek” dedi.

Bu kanamalı coğrafyada Türkiye’yi bu sürecin bir parçası haline getirmeye çalışmanın Türkiye’ye çok ama çok ağır bedeli olacağını belirten Tekin, kulislerde dile getiriliğini savunduğu bu iddiasının Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yalanlanmasını istedi.

Taner Yıldız: ‘Tekin, kaynaklarını açıklasın’

Başbakan Davutoğlu, CHP genel sekreterinin iddiası hakkında herhangi bir değerlendirme yapmazken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kendisine yöneltilen bir soru üzerine, ‘kaynaklarını açıklasın. Kendisine kaynaklarını gözden geçirmesini tavsiye ediyorum’ şeklinde bir açıklama yaptı.

AP: ‘Türkiye ve Suudi Arabistan muhaliflere yardım konusunda anlaştı’

Associated Press (AP) haber ajansı, perşembe günü öğleden sonra yayınladığı haberinde Türkiye ile Suudi Arabistan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat rejimiyle mücadele eden muhaliflere yardım konusunda anlaşmaya vardığını sürdü. Haber ajansı, söz konusu haberi ismini açıklamadığı Türk yetkililere dayandırdığını belirtti.

El Hades TV: ‘Suudi Arabistan, Mayıs sonunda Suriyeli muhalifleri toplantıya davet edecek’

AP’den birkaç saat önce ise Yakındoğu Haber Ajansı, Suudi Arabistan’ın Suriyeli muhalifleri mayıs ayı sonunda Riyad’da toplantıya davet edeceği haberini geçti. YDH’nin El Hades televizyonuna dayandırdığı haberine göre, Katar Dışişleri Bakanı Halid el-Atiye, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da Suriyeli tüm muhalif grupları bir araya getirecek bir konferans düzenleneceğini açıkladı.

El-Atiye, Suudi Arabistan’da düzenlenecek konferansta Suriye yönetiminin devrilmesinden sonra geçiş aşamasında Suriye’nin yönetim stratejisinin belirleneceğini söyledi.

Demirtaş: ‘Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar Suriye’ye müdahale planları yapıyor’

CHP’li Gürsel Tekin’in sözlerine hükümet cephesinden güçlü bir tepki gelmezken HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, da Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye işbirliği ile Suriye’ye nasıl müdahale planları yaptığını söyledi. Erzincan’da konuşan Demirtaş, “AKP taraf tutmuştur orada Sünnicilik yapmıştır. Orada akan kanın sebebi olmuştur. Bunlar suçtur. Adana’da yakalanan TIR’lar silahlar kimin parasıyla alındı. Kimden izinle alındı. Parlamentonun bilgisi dışında yüzlerce TIR El kaide ve El Nusra’ya nasıl götürüldü. Lahey adalet divanında uluslararası ceza mahkemesinde yargılanacaklar. Onların gönderdikleri silahlarla IŞİD on binlerce kişiyi katletti”diye konuştu.

Dursunoğlu: ‘Türkiye iki günde Suriye’ye girmez ama İdlib’in alınmasında etkili oldu’

‘Suriye’de Vekalet Savaşı’ kitabının yazarı ve Yakın Doğu Haber sitesi genel yayın yönetmeni Alptekin Dursunoğlu, Türkiye’nin iki gün içerisinde Suriye’ye girmesini gerçekçi bulmuyor. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Dursunoğlu, “Türkiye, cuma akşamına kadar Suriye’de girecek demek abartılı bir yorum olur ama muhaliflerin İdlib’i alması Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ın ortak çalışmasıydı. İdlib’i alan Fetih ordusu adlı silahlı grup böyle oluşturuldu.

Geçtiğimiz günlerde Suudi menşeili Suudi Arabistan havadan vuracak Türkiye karadan girecek haberleri de çeşitli medyalarda yer aldı. Tüm bunlar Suriye’ye karşı pozitif mesajlar veren ABD’nin önünü alma çabası bu. Önce Moskova’daki görüşmeler ardından BM Suriye özel temsilcisi De Mistura’nın hem rejimi hem muhalifleri Cenevre’ye davet etmesi Suudi Arabistan ve Türkiye’yi rahatsız etti. Yine de bence Türkiye asker sokmaz, böyle yeterince etkili oluyor zaten. 2015 yazı çok sıcak geçecek” dedi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG