Erişilebilirlik

TSK Sınıra Yığınak Yapıyor


(Arşiv)
(Arşiv)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan IŞİD’in ülkeyi hedef alan roketlerine karşı ordunun Suriye’ye müdahale edebileceğini söyledi. Ancak muhalifler Erdoğan’ın asıl hedefinin Suriyeli Kürt güçler olduğunu söylüyor. Uzmanlar, herhangi bir müdahalenin başka ülkelerin desteği alınmadan yapılması durumunda savaşa neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

IŞİD’in roketleri birkaç haftadır Kilis’i hedef alırken, Türk Silahlı Kuvvetleri de sınıra zırhlı araç ve asker yığınağı yapıyor.

Erdoğan, IŞİD’le TSK arasında karşılıklı salvolardan sonra ordunun, sınırın Suriye tarafını temizlemeye hazırlandığını açıklad.

Ancak Cumhuriyet ve Al Monitor yazarı Kadri Gürsel, yapılacak müdahalenin IŞİD’i hedef almayacağını söylüyor.

Gürsel, Türkiye’nin hedefinin asla IŞİD olmadığını, asıl hedefin PYD olduğunu belirtiyor. Uzman bu nedenle herhangi bir müdahalenin amacının PYD’nin toprak kazanmasını engellemek olacağını söylüyor.

Global Source Partners’dan siyasi uzman Atilla Yeşilada, PYD’nin ilerleyişi göz önünde bulundurulduğunda Erdoğan’ın uyarılarının ciddiye alınması gerektiğini düşünüyor.

Erdoğan ve Genelkurmay’ın büyük olasılıkla Suriye’de bir Kürt devleti ve muhtemel bir Rus saldırısı arasında değişik riskleri tarttığını söyleyen uzman, “Bana kalırsa bu bir intihar olur. Çünkü Türk güçleri Suriye’ye girer girmez Rusya tarafından bombalanırlar” diyor.

Geçen Kasım’da Türk jetlerinin bir Rus jetini vurmasından sonra Moskova, Suriye’ye ileri teknoloji hava savunma sistemleri sevk etti.

Bu füzeler şimdiye kadar Türk jetlerinin Suriye hava sahasına girişini engelledi. Ancak, basına yansıyan haberlere göre Türk özel kuvvetleri Moskova’nın izniyle Suriye’ye girerek IŞİD’e karşı bir operasyon gerçekleştirdi.

Emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk, Suriye’ye yapılacak bir müdahalenin çok geniş olması gerektiğini ve giren güçlerin ciddi biçimde korunması gerekeceğini söylüyor.

“Hava, kara, özel kuvvetler, oldukça karmaşık olur ve büyük bir güç gerektirir. Her askeri operasyonda ordunun arkasının korunması gerekir. Bu hayati önemde. Suriye’ye girmekten bahsediyorsak arkası Türkiye. Türkiye’de karmaşa içinde. PKK ile çatışmalar henüz kontrol altında değil.”

PKK ile çatışmalar şiddetlenmeyi sürdürüyor. Bugün Hakkari’de 6 asker çatışma sırasında, 2 asker de bir Super Cobra helikopterinin düşmesiyle öldü. Uzmanlar, Suriye’ye müdahale edilmesi ve YPG’yle savaşa girilmesinin Türkiye’yi iki ayrı cephede savaşır hale sokabileceği uyarısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG