Erişilebilirlik

TSK Dağlıca Bilançosunu Açıkladı


PKK’nın son yılda gerçekleştirdiği en kanlı saldırıda aralarında bir yarbayın da bulunduğu 16 asker hayatını kaybetti. Gece geç saatlerde saldırıyı doğrulayan Genelkurmay Başkanlığı, kayıp sayısı hakkında bugün açıklama yaptı. PKK’nın askeri kanadı HPG ise saldırıda 31 askerin öldüğünü iddia etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nce yapılan açıklamada “Dağlıca-Yüksekova yolunun ulaşıma açılması maksadıyla yürütülen operasyonda üç adet el yapımı patlayıcı bulunarak imha edilmiştir. Operasyonun devamında yola döşenen diğer el yapımı patlayıcıların patlatılması ile iki zırhlı aracımız ağır hasar görmüştür. Patlama neticesinde Kahraman silah arkadaşlarımızdan şehit ve yaralananlar olmuştur,” denildi.

Saldırının ardından yoğun hava harekatı başlatıldığını duyuran TSK, iki F-16 ve iki F-4’ün 13 PKK hedefini vurduğunu, çok olumsuz hava koşullarına rağmen operasyonun kararlılıkla sürdürüldüğünü açıkladı.

HPG: 31 asker öldü

Askerin saldırıdaki kayıplar hakkında dün kesin bir rakam vermemesinin nedeni olarak saldırı sonrası bölgeye gönderilen bir grup askerden haber alınamaması gösterildi. Kamuoyunda bu askerlerin PKK’lılar tarafından kaçırılmış olabileceği belirtilirken PKK’nın askeri kanadı HPG’nin Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada 31 askerin öldüğü, 6 askerin yaralandığının kesinleştiği ancak bu sayının artabileceği iddia edildi.

Gazeteci Fatih Altaylı ise twitter hesabından “Bölgeden gelen bilgilere göre 30'un üzerinde şehidimiz var. Daha vahimi şehitlerimiz PKK'nın elinde” yazdıktan sonra bu tweet’i sildi.

Davutoğlu güvenlik zirvesi topladı

Saldırıların dün gündüz saatlerinde gerçekleşmesine rağmen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun akşam saatlerinde Konya’da Türkiye ve Hollanda milli takımları arasında oynanan futbol maçını ertelememesi tartışılıyor. PKK saldırılarında öldürülmüş bir askerin komando kıyafeti giydirilmiş üç yaşındaki çocuğuyla birlikte maçı izleyen Davutoğlu, maçın bitimini beklemeden Ankara’ya dönerek gece güvenlik zirvesi topladı.

Erdoğan: Seçimlerde bir parti 400 milletvekili alsa durum bugün farklı olurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise olayı A Haber Televizyonu’nda katıldığı canlı yayın öncesinde öğrendi. Genelkurmay Başkanı’yla telefonla görüştüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı, saldırının zırhlı araçlara kurulan mayınlı tuzak sonucu meydana geldiğini söyledi. Saldırı nedeniyle Türk milletine baş sağlığı dileyen Erdoğan, 7 Temmuz sonrası terör olaylarının artması hakkında ise şöyle konuştu: “6-7-8 Ekim olaylarını yaşadık. Suruç olayını, Diyarbakır olayını yaşadık. Burada başka yerlere fatura kesmenin anlamı yok. Bunlar hep bir dayanışmanın, yardımlaşmanın neticesinde ülkemizde bir terör belası estirilmesinden başka bir şey değildi. Terörden rant elde ediyorlar. Yaptıkları şey bu. Eğer 400 milletvekilini alabilecek veya bir Anayasa'yı inşa edecek sayıyı bir siyasi parti yakalamış olsaydı, durum bugün çok daha farklı olurdu. Yeni bir Türkiye adımını atmak için bu çok çok önemli.”

Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a: Sende vicdan kırıntısı yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözlerine ana muhalefet partisi lideri yanıt verdi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, twitter’dan yazdığı mesajda, “Dağlıca’da yüreğimize ateş düştü. Her gün aynı acı… Bu acıyı bize yaşatanlara da kandan, gözyaşından beslenenlere de lanet olsun! Her gün şehit haberleri ile yüreğimizin yandığı bu ortamda bile, 400 vekil hesabı yapan Cumhurbaşkanı’nın utancı tüm ülkeye yeter! Ne 400 vekilmiş be! Uğruna ülkeyi kan gölüne çevirdin, anaları evlatsız, evlatları yetim bıraktın. Sende vicdanın kırıntısı bile yok!” dedi.

Bahçeli: Cumhurbaşkanı ya sesini kesmeli ya da çekip gitmeli

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise hem PKK’yı hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümeti sert bir dille eleştirdi. PKK’nın Türk milletini bir kez daha can evinden vurduğunu belirten Bahçeli, hükümetin saldırının içyüzünü açıklamakta çekingen davrandığını söyledi.

MHP lideri, “vatan evlatları Dağlıca’da şehadetle imtihan edilirken, Cumhurbaşkanı mevkiinde bulunan şahsın kameralar karşısında ‘400 milletvekili olsaydı bunlar olmazdı’ açıklaması milletimizin yüreğine ateş gibi düşmüştür. Bu sorumsuzluk ve ganimet avcılığı Erdoğan’ın alnına kara bir leke gibi yapışmıştır. Cumhurbaşkanı ya sesini kesmeli ya da çekip gitmelidir.

Bu taşınması mümkün olmayan, gün be gün maliyeti kabaran siyasi yük Türkiye’ye imhaya sürüklemektedir,” dedi.

MHP lideri, bu saldırının hesabını soracağını da belirtti.

Demirtaş: Öldürmenin de ölüme sürmenin de gerekçesi olamaz, çıkış yolu bulmalıyız

Halkların Demokratik Partisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni olağanüstü toplantıya davet ederken HDP lideri Selahattin Demirtaş, yurtdışı seyahatini iptal ederek Türkiye’ye döndü.

Demirtaş twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Öldürmenin gerekçesi olamaz, insanlarımızı ölüme sürmenin de. Her gün hepimizi kahreden ölüm haberleri kaderimiz de olamaz. Dün Dağlıca’da yitirdiğimiz kardeşlerimize, Cizre’de yitirdiğimiz küçük çocuklarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve halkımıza başsağlığı diliyorum. Halkın yoksul çocuklarına sadece ölümü reva gören, annelerin barış düşüne kan sıçratan savaş politikalarına teslim olmayacağız. Kin ve nefret kusmak yerine bu felaket tezgahından çıkışın yollarını hep birlikte bulmak zorundayız,” dedi.

Dağlıca daha önce de PKK saldırılarının hedefi oldu

Saldırının gerçekleştiği Dağlıca bölgesi 2007 yılında da PKK saldırının hedefi olmuştu. Dağlıca karakoluna 21 Ekim 2007’de gerçekleştirilen saldırıda 12 asker hayatını kaybetmişti. 19 Haziran 2012’de yine aynı karakola düzenlenen saldırıda 8 asker ölmüştü.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG