Erişilebilirlik

Trump’tan Saddam’a Terör Övgüsü


Saddam Hüseyin, insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle idam edileli tam 10 yıl oldu ve sosyal medyanın bir numaralı konusu oldu. Nedeni ise Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump’ın, Saddam’ın iktidar tarzını övmesi.

Trump bir konuşması sırasında, "Saddam Hüseyin kötü bir adamdı, değil mi? Kötü, gerçekten kötü biriydi. Ama neyi iyi yaptı biliyor musunuz? Teröristleri öldürdü. Sorguya çekmedi, konuşmalarına izin vermedi. Teröristlerdi ve yetti. Irak, terörizmin üniversitesidir" dedi.

Donald Trump daha önce de benzer açıklamalar yapmıştı. 2014’te Twitter’da Irak’ın Saddam Hüseyin dönemindekinden daha tehlikeli olduğunu yazmıştı. Trump, “Savaş bir hataydı, en başından beri söyledim. Bush ve Obama özür dilemeli” ifadelerini kullanmıştı.

Aralık 2003’te ABD güçleri Saddam Hüseyin’i Tikrit’te gizlendiği yerde bulduğunda, Trump, Irak liderinin iktidarını kaybetmesinden memnundu.

Hatta katıldığı TV programında, “Bazıları beğenir bazıları beğenmez ama geldiğimiz nokta bu. Eğer Irak’taysak, Saddam Hüseyin’ı indirmeniz gerek. Ve bunu yaptılar, belki düşündükleri kadar çabuk yapamadılar ama başardılar. Ve bugün, bu ülke için büyük bir gün” demişti.

ABD’nin eski Irak büyükelçisi Lukman Faily, söyleyecek söz bulamadığını söyledi. Eski elçi Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Bir diplomat olarak bu konudan uzak durmaya çalıştım ama bir Iraklı ve Saddam’ın etnik temizliğinin kurbanı bir ailenin ferdi olarak diyeceğim, bilmeden konuşmamalı” dedi.

Trump, rakibi Hillary Clinton’ın kampanya ekibinin de eleştirilerinin hedefi oldu. Clinton’ın kıdemli siyaset danışmanı Jake Sullivan, “Donald Trump’ın acımasız liderlere olan övgüleri sınır tanımıyor. Tiananmen katliamı nedeniyle Çin yönetimini alkışladı. Kuzey Kore’de yönetimini tehlikeli biçimde sertleştiren Kim Jong Un’a hayranlığını dile getirdi” dedi.

Sullivan, “Acımasız diktatörlere yönelik düşüncesiz iltifatları ve tarihlerinden öğrendiği çarpık çıkarımları, Trump’ın başkomutan olmasının ne kadar tehlikeli olduğunu ve başkanlık için ne kadar değersiz olduğunu ortaya koyuyor” diye konuştu.

Donald Trump, kampanyası süresince de, Irak’ta süregelen IŞİD tehlikesine en iyi karşılığı verebilecek aday portresi çizmeye çalıştı. Trump’ın bu eleştirilerden etkilenmesi ise düşük olasılık.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG