Erişilebilirlik

Trump Beyaz Saray Ekibini Oluşturuyor


ABD’de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olması öngörülen Donald Trump,seçimleri kazanması halinde oluşturacağı ekipteki isimleri şimdiden belirlemeye başladı.

Emlak milyarderi Trump, ön seçimlerde bir ara rakipleri arasında yer alan New Jersey Valisi Chris Christie’yi, seçimi kazanması halinde Beyaz Saray'a geçiş sürecini yürütecek ekibin başkanı olarak atadı.

Christie, geçen şubat ayında yarıştan çekildikten sonra Trump’a desteğini açıklamıştı.

Amerika’daki bazı siyasi uzmanlar, geçmişte bir dönem federal savcılık yapmış 53 yaşındaki Christie’yi Trump’ın olası başkan yardımcısı adayları arasında gösterse de,Trump bu görev için kimi düşündüğü konusunda bugüne kadar kamuoyuna bir açıklama yapmadı.

Trump, damadı Jared Kushner’ı da, Beyaz Saray'a geçiş sürecinin planlamalarını hazırlamakla görevlendirmişti. Daha önce herhangi bir siyasi makamda görev almayan ve siyasette acemi olarak görülen Trump’ın, seçimleri kazanması halinde kilit makamlara kimleri getireceği pek bilinmiyor.

Amerika’nın Cumhuriyetçi Partili son iki başkanı olan George H.W. Bush ve oğlu George W. Bush dahil Parti içerisindeki bazı önemli isimler Trump’a açık destek vermeyi reddetmişti. Partinin seçilmiş en üst yetkilisi olan Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan da Trump’ı desteklemeye hazır olmadığını söylemişti.

Ryan ve diğer bazı Cumhuriyetçi liderler, göçmenlik karşıtı duruşu, Meksikalı göçmenleri “tecavüzcü ve uyuşturucu bağımlısı” olarak nitelemesi ve bazı kadınlar hakkındaki karalayıcı sözleri nedeniyle Trump’ı partinin başkan adayı olarak ilan etmede yavaş davranıyor.

Ryan, sert kampanya söylemlerini değiştirmediği ve geleneksel muhafazakar Cumhuriyetçi politikalara bağlı kalmadığı müddetçe Trump’ı desteklemeyeceğini belirtiyor.

Trump ve Ryan’ın bu hafta Perşembe günü Washington’da bir görüşme yapması planlanıyor.

Amerika’daki çok sayıda anket Trump’ı Demokratların başkan adayı olması öngörülen Hillary Clinton’ın arkasında gösteriyor. Clinton henüz Demokratların başkan adaylığını resmen garantilemiş değil ancak yarışı rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders’ın çok açık ara önünde götürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG