Erişilebilirlik

Trump’a İslam Dünyasından Sert Tepki


Cumhuriyetçi Parti başkan aday adayı Donald Trump, California’da geçen hafta düzenlenen ve IŞİD tarafından üstlenilen silahlı saldırı eyleminden sonra, “ABD’nin kapılarının Müslümanlar’a tamamen kapatılması” çağrısında bulunmuştu. Trump, daha önce de, ABD’ye kaçak giren Meksikalılar için “hırsızlar, tecavüzcüler” ifadelerini kullanmıştı.

“Trump Nazi dilini iyi konuşuyor”

Mısır’daki İslam Hukuku Vakfı Dar el-İfta tarafından yapılan açıklamada, “İslam ve Müslümanlar’a karşı bu şekildeki düşmanca tavır Amerikan toplumunda gerginliği artıracak. Sekiz milyon barış dolu ve Müslüman Amerikan yurttaşı var” denildi. Mısırlı ünlü hiciv yazarı Bassem Yusuf, “Ben, Donald Trump’ın bu kadar iyi Nazi dili konuştuğunu bilmiyordum” yorumunu yaptı.

“Trump’ın seçilme şansı yok”

Afganistan Meclisi’nden Kemal Nasar Osoli, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “Donald Trump hasta bir adam. ABD halkının böyle birini seçeceğine inanmıyorum” dedi.

“Siyasi amaçlı söylem”

Pakistan Ulema Konseyi Başkanı Tahir Aşrafi, Trump’ın nefreti kışkırttığını söyledi. Aşrafi, “Bir Müslüman lider Hıristiyanlar’la Müslümanlar arasında savaş var dese kınarız. Amerikalı’yı neden kınamayalım?” diye sordu. Pakistan eski İçişleri Bakanı Aftab Ahmed Han Sherpav, Amerikan halkının Trump’ın peşinden gitmeyeceğini kaydetti. Sherpav, Trump’ın “siyasi amaçlı” konuştuğunu ifade etti ve Amerikan halkının dinler arasında uyumdan yana olduğunu söyledi. İktidardaki Müslüman Ligi Partisi’nden milletvekili Talat Chaudhry ise, Trump’ın sarf ettiği sözlerin ABD’nin dışarıdaki imajını lekeleyeceğini belirtti.

“Bu kafaya gülünür”

En kalabalık Müslüman nüfusa sahip olan Endonezya’da, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Armanatha Nasır, başka ülkelerdeki seçim kampanyalarına ilişkin yorum yapmayacağını söyledi. Nasır, “Terör eylemlerinin herhangi bir ülke ya da dinle bir ilgisi yoktur” dedi. Ancak, Endonezya’daki dini liderlerden Din Siyamsuddin, “Bu çağda bazı insanların bir ülkeye girişini yasaklayacak kadar dar olan bir kafaya gülünür” diye yorumda bulundu.

“Değerlere ters”

Bangaldeş’in başkenti Dakka’da Amerika’nın Sesi ile konuşan bazı yurttaşlar, Trump’ın düşüncesinin Amerkan değerlerine ters düştüğünü ifade ettiler.

“Biz de kovalım”

Suudi Arabistan’dan sosyal medyaya yansımalarda da Trump’a sert tepkiler görüldü. Bir twitter mesajında, “O zaman biz de petrol şirketi Aramco için çalışan Amerikan vatandaşlarını ülkemizden kovalım” denildi. Bir diğer mesajda, “Trump yakında tüm Müslümanlar’ın sınırdışı edilmesini de ister” ifadelerine yer verildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG