Erişilebilirlik

Trump'ın İlk 100 Gününde Kongre'yi Yoğun Günler Bekliyor


Trump'ın İlk 100 Gününde Kongre'yi Yoğun Günler Bekliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, seçimleri kazandıktan sonra Donald Trump’la ilk kez bir araya geldiğinde şunları demişti: “2017 yılında ülkeyi tekrar eski haline getirme yolunda göreve başlamayı iple çekiyoruz.”

Yeni başkan için başarının anahtarı birkaç konuda yatıyor. Uzman Norm Ortstein bu konuları şöyle özetliyor: “Donald Trump’ın istediği şeyler; büyük vergi kesintileri, savunma harcamalarının arttırılması yolundaki vaatlerini yerine getirmek ve altyapı planlarını elinden geldiğince gerçekleştirebilmek olacak. Bu şekilde ilk yüz gününden büyük zaferle çıkabilir.”

Seçmenler yasamanın da yürütmenin de başına aynı partiyi seçti. Kongre’nin şimdi amacına ulaşması için göçmenlik, ekonomi ve kamuda küçültme konularında adım atması gerekiyor.

Trump yemin ettikten sonra Kongre’nin ilk icraatının Başkan Barack Obama’nın sağlık reformunu iptal etmek olacağını düşünülüyor.

Cumhuriyetçiler Senato’da az farkla çoğunlukta. Bundan dolayı Obamacare adı verilen sağlık reformunun popüler olan bölümlerini tamamen iptal edip, siyasi sermayelerini bir anda tüketmek istemeyebilirler.

Trump’ın bakan atamalarının bazılarının Senato’nun onayından geçmesi gerekiyor. İki partinin senatörleri de bakan adaylarını zorlu sorulara maruz bırakacak. Bakan adaylarının çoğu bu tarz siyasi deneyime sahip değil.

Temsilciler Meclisi’nde de Demokratlar’ın en büyük mücadelesi, Meclis Başkanı Paul Ryan’ın bazı sosyal programlarda gitmeyi önerdiği kesintiler olacak.

Cumhuriyetçiler’in bu kesinti planı Trump’ın bu programları koruma konusundaki vaadiyle çakışıyor. Öte yandan Trump’ı partilileriyle çelişkiye düşüren bir başka konu da uluslararası ticaret konusu.

Trump’ın vadettiği şeylerin çoğuna, Kongre’deki Cumhuriyetçiler de karşı olduğunu belirten uzman Ornstein, Kongre'nin ne kadar Trump’ın önünde duracağının ve Trump ne kadar yürütme yetkisini kullanabileceğinin hala bilinmediğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG