Erişilebilirlik

Trump'ın Yurtdışı Yatırımları Tartışma Konusu


Trump'ın Yurtdışı Yatırımları Tartışma Konusu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

Trump'ın Yurtdışı Yatırımları Tartışma Konusu

Donald Trump’ın diğer başkanlara benzemediği konusunda hemen hemen herkes hemfikir. Ancak 104 sayfalık mali beyan formları ise Trump’ın malvarlığı hakkında az da olsa fikir verir nitelikte.

Başkan adayları, mali beyan formlarını kampanyaları sırasında dolduruyor. Ancak az bilinen yasal bir boşluğa göre yeni seçilen başkan, 2018’e kadar güncelleme yapmak zorunda değil. Vergi beyannamelerini de açıklamayan Trump hakkında bilinenler, az.

Trump’ın iş ilişkileri Dominik Cumhuriyeti’nden Hindistan ve Endonezya’ya kadar uzanıyor. Trump’ın Türkiye’de de iş ortakları bulunuyor.

Etik uzmanı, danışman Ken Gross’a göre bu durum, bir emlak devi için sorun değil, ama bu kişi başkan olunca durum çok farklı.

Trump, şirketlerinden uzak duracağını söylese de bunu nasıl başaracağı net değil. Trump Kuruluşu, Amerika’nın Sesi’ne gönderdiği mektupla duruma şu sözlerle açıklık getirmeye çalıştı:

”Trump Kuruluşu’nun ve bünyesindeki şirketlerin yönetiminin oğul Donald (Jr.), Ivanka, Eric Trump ve deneyimli yönetici ekibine biran önce devredilmesi için çeşitli oluşumlar arasında seçim yapma çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu durum, Trump Kuruluşu’nun en büyük önceliklerinden biridir. Seçilen yapı, tüm kural ve yönetmeliklere uyacaktır.”

Donald Trump, şirketleriyle ilişkisini tamamen kesecek planı çocuklarıyla birlikte 15 Aralık’ta açıklayacağını duyurdu. American Üniversitesi’nden James Thurber’a göre bu açıklama çok kesin bir şey ifade etmiyor.

Mali raporlar, Trump’ın son iki yılda Bakü’de henüz açılmamış 33 katlı bir otelle bağlantılı olarak 2 milyon 800 bin dolar gelir elde ettiğini gösteriyor.

Donald Trump’ın kızı Ivanka, inşaatı incelerken çekilen fotoğraflarını sosyal medyada paylaştı. Otelin sahibi ise Azerbaycan Ulaştırma Bakanı’nın damadı. Azerbaycan, Özgürlük Evi’nin (Freedom House), siyasi haklar alanında yolsuzluk ve rüşvet nedeniyle en düşük puanı verdiği ülkelerden biri.

Öte yandan Trump Kuruluşu, Çin’de 30 otel inşa etmeyi planladığını bildiriyor. Kuruluşun Manhattan’daki en büyük holdingini ise Çin hükümetinin sahip olduğu Bank of China finanse ediyor.

”Çin, dünyanın en önde gelen ülkesi olarak Amerika’yı tahtından etme becerisine sahip tek ülke diyen Kissinger Enstitüsü’nden Robert Daly kaygılı.

Kimi uzmanlar, İşadamı Trump’ın mı yoksa Başkan Trump’ın mı Çin’le müzakere edeceğini tartışıyor. Hükümeti İzleme Projesi’nden Scott Amey dikkatli olunmasından yana. Amey, ”Yapılan ticaret anlaşmalarının, yabancı misyonların ve dış politikaların, uluslararası arenada atılacak adımların kusursuz olmasına dikkat etmeliyiz" diyor.

Amerikan anayasası, seçimle işbaşına gelenlerin, yabancı hükümetlerden ödeme almasını yasaklıyor. Maryland Senatörü Ben Cardin, şirketleriyle ilişkisini kesmediği takdirde Trump’ın yasaları çiğnemiş olacağını söylüyor.

Amerikan tarihinde ilk kez Trump gibi bir emlak devi, başkanlık koltuğuna oturacak. Kimileri, bazı zorluklar olsa da Trump’ın iş dünyasındaki geçmişinin ülke için olumlu olacağını düşünüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG