Erişilebilirlik

Trump’ın Vergi Planı Borsaları Sevindirdi


Amerika Başkanı Donald Trump’ın büyük şirketler ve bireylere vergi indirimleri öngören planı daha açıklanmadan Wall Street ve Asya piyasalarına doping etkisi yaptı.

Trump’ın kurumsal vergi oranlarının ciddi biçimde düşürülmesi çağrısı yapması bekleniyor. Amerika’daki kurumsal vergi oranları sanayileşmiş diğer ülkelerdekinden daha yüksek.

Trump’ın vergi planını bugün açıklaması ve Kongre’den yüzde 35 olan oranı yüzde 15’e düşürmesini istemesi bekleniyor. Trump, bu vaadi geçen yılki başkanlık seçiminde vermişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Amerika’nın diğer ülkelerle yüksek vergi oranları nedeniyle rekabet edemediğini söyledi.

Kongre üyeleri yıllardır daha geniş çaplı bir vergi reformunu hayata geçirmeye çalışıyor.

Trump’ın vergi reform paketinin planının Kongre’de uzun bir süreçten geçmesi bekleniyor. Bazı Kongre üyeleri gelirlerin başka türlü artırılamaması durumunda Trump’ın vergileri azaltma planının Amerika’nın halen 20 trilyon dolar düzeyinde olan uzun vadeli borçlarını daha da şişirebileceği konusunda endişelerini dile getirmiş durumda.

Amerika Maliye Bakanı Steven Mnuchin, vergi reformu sayesinde ekonominin büyüyeceğini” ve vergi kayıplarının bu şekilde kendi kendini kapatacağını söyledi. Mnuchin’e göre ekonomik büyüme vergi gelirlerini artıracak.

Bu düşünce ise ekonomistler tarafından çok az desteğe sahip.

Dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerikan ekonomisi geçen yıl yüzde 1,6 büyüdü. Trump, bunu yüzde 3’e çıkarmayı hedefliyor.

Uzmanlar, yüzde 35 ile Amerikan kurumsal vergi oranının 35 sanayileşmiş ülke arasında en fazlası olduğuna dikkat çekiyor. Bununla birlikte Amerikalı şirketler, giderlerini göstererek bu oranı bu oranı düşürebiliyor. Çok karlı bazı Amerikan şirketlerinin hiç vergi vermediği de biliniyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG