Erişilebilirlik

Trump'ın Tayvan Lideri İle Görüşmesine Çin'den İtiraz


ABD’nin 45. başkanı seçilen Donald Trump’ın, 1979’da diplomatik ilişkilerin kesildiği Tayvan’ın Devlet Başkanı ile telefonda görüşmesine Çin'den tepki geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı, “ABD’li muhataplarımıza bu konuda resmi tepkimizi ilettik. Dünyada tek bir Çin olduğu vurgulanmalı. Tayvan’ın Çin’in vazgeçilmez bir parçasıdır” açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanı Vang Yi de “Bu, sadece Tayvan tarafının hileli bir oyunu. Umuyorum Pekin’in Washington’la ilişkisi bir arama ile zarar görmez” dedi.

Donald Trump, Tayvan Devlet Başkanı Tasi Ing-Wen ile telefonda görüşerek, 40 yıllık diplomatik temayülleri de bir yana atmış oldu. ABD, 1979’da Tayvan ile diplomatik ilişkileri koparmıştı.

Görüşme ilk duyulduğunda Tayvan liderini aradığı için tepki gören Donald Trump ise sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı, aramayı kendisinin yapmadığını duyurdu.

Trump, Twitter üzerinden “Tayvan lideri, bugün benim başkanlığı kazanmamı tebrik için aradı” mesajını paylaştı. Daha sonra da “ABD, Tayvan’a milyarlarca dolarlık askeri mühimmat satarken Tayvan liderinin tebrik telefonunu kabul etmememin gerekmesi ne kadar ilginç” diye yazdı.

Pence: "Bu bir nezaket görüşmesi"

Başkan Yardımcısı olacak Mike Pence de,bugün ABC televizyonuna verdiği mülakatta, bunun bir nezaket görüşmesi olduğunu söyledi.

Pence, "Başkan Obama geçen yıl Küba'da kanlı bir diktatöre el uzatabiliyor ve bunu yaptığı için de kahraman olarak görülebiliyorken, Başkan seçilen Doland Trump Tayvan'ın demokratik yoldan seçilmiş liderinden gelen nezaket telefonuna yanıt verince bunun tartışmaya yol açması bende hayret uyandırıyor" diye konuştu.

Bununla birlikte Pence, Trump'ın ticaret ve diğer konularda Çin'e karşı daha sert bir çizgi izlemeye niyetli olduğunun işaretini verdi. Pence, "(Trump) Amerikan istihdamını korumak için savaşacak, Çin'e ve diğer ülkelere karşı kaybetmeye son vereceğiz" dedi.

Trump’ın sözcüsü Kellyanne Conway ise, yeni başkanın ABD’nin Tayvan politikalarının gayet farkında olduğunu ve önceden bilgilendirildiğini açıkladı.

Tayvan Devlet Başkanlığı ofisinden yayımlanan açıklamaya göre Tsai, Tayvan’ın uluslararası olaylara katılımı ve katkısına ABD’nin desteğinin devam edeceğini umduğunu aktardı. Açıklamada, “Asya’da bölgesel konular ve Tatvan-ABD ilişkilerinin geleceği ile ilgili görüş alışverişi yapıldı” dendi. Görüşmenin tercümansız ve İngilizce gerçekleştirildiği, 10 dakikadan fazla sürdüğü belirtildi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise, Trump’ın Tayvan Devlet Başkanı’yla yaptığı görüşmenin ABD’nin ‘Tek Çin’ politikasında herhangi bir değişiklik yaratmadığı kaydedildi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG