Erişilebilirlik

Trump'ın Rusya Büyükelçisi Adayı John Huntsman Kimdir?


Trump'ın Rusya Büyükelçisi Adayı John Hunstman Kimdir?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Başkan Donald Trump, eski Utah Valisi John Hunstman’dan Amerika’nın Rusya Büyükelçisi olmasını istedi. Ancak, seçim kampanyası sürecinde, Trump’ın danışmanlarının Rus yetkililerle görüştüğü iddiaları karşısında, Huntsman, oldukça ciddi incelemelerden geçecek gibi görünüyor. Geçmişte Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylarından biri de olan Huntsman’ın bu önemli göreve derin siyasi ve diplomatik tecrübesini getirmesi bekleniyor.

Diplomasi çevreleri John Hunstman’ı oldukça iyi tanıyor.

Uzun diplomatik kariyeri sonrası, John Hunstman hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Parti başkanları tarafından büyükelçi olarak atandı.

Eski başkan George H. W. Bush, Hunstman’ı 1992’de Singapur Büyükelçisi olarak atamıştı.

Huntsman, 2009-2011 yılları arasında da, eski başkan Barack Obama döneminde Amerika’nın Çin Büyükelçisi’ydi.

Eski Utah eyaleti valisi de olan Hunstman’ın ikinci yabancı dili Mandarin. Eşi Mary Kaye ile yedi çocuğu olan Hunstman çiftinin, Çin ve Hindistan’dan evlat edindikleri iki kızları da var.

Trump, 2011 yılında Huntsman’ın Çin konusundaki tutumunu eleştirmişti.

Trump’la Huntsman ayrıca, 2016 yılı seçim yarışında tartışmaya girmiş, Huntsman Trump’a seçim yarışından çekilmesi gerektiğini söylemişti.

Ancak Huntsman daha sonra Donald Trump’ı desteklediğini açıklamış, hatta Trump’ın Tayvan lideriyle görüşmesini de savunmuştu.

Birçok haber kaynağı, John Hunstman’ın görevi kabul etmek istediğini belirtse de, Hunstman’dan şu ana kadar resmi bir açıklama gelmiş değil.

Eğer John Huntsman’ın Rusya Büyükelçiliği görevi onaylanırsa, Trump’ın danışmanlarının Rusya’yla bağları hakkındaki kuşkular karşısında, Huntsman’ın tutumunun oldukça ilgi ve dikkat çekeceği şüphesiz.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG