Erişilebilirlik

Trump’ın Müdahalecilik Karşıtlığı Cumhuriyetçileri Bölebilir


Amerika’da başkan seçilen Donald Trump’ın müdahalecilik karşıtı bir pozisyon ortaya koymasına Kongre’deki sertlik yanlıları rahatsızlık dile getiriyor. Konunun Trump’ın Ocak ayında göreve başlamasından sonra Cumhuriyetçi Partili Kongre üyeleri arasında bölünmeye neden olabileceği belirtiliyor.

Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte, “İsteseniz de istemeseniz de yabancı ihtilaflara müdahil olmak durumunda kalacaksınız” dedi.

Graham, cihat yanlılarını yenilgiye uğratabilmek için sahada olmak gerektiğini kaydederek, “Takiben askeri varlık göstermeden zaferi koruyamazsınız” ifadesini kullandı.

Trump Kuzey Carolina’da yaptığı açıklamada, Amerika’nın, “savaşmaması gereken yerlere” asker göndermesini istemediğini, “yıkıcı müdahale ve kaos döngüsünün” son bulması gerektiğini söylemişti.

Trump, “Dahil olmamamız gereken, haklarında hiçbir şey bilmediğimiz yabancı rejimleri devirme çabasını sona erdireceğiz” dedi.

Trump, eski Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) James Mattis’i yeni savunma bakanı olarak seçtiğini de resmen açıkladı.

“Kuduz köpek” lakaplı Mattis, Amerika’nın askeri müdahalelerine uzak bir isim değil. 2003 yılında Irak’ı işgali sırasında bir deniz piyade birliğine komuta etmiş, daha sonra CENTCOM (ABD Merkez Komutanlığı) komutanı olarak Afganistan ve Irak’taki operasyonları idare etmişti.

Cumhuriyetçi senatör John McCain, General Mattis’ten övgüyle bahsederek, “General Mattis ve ben Amerika’nın liderlik ortaya koymasının önemi hakkında aynı görüşe sahibiz” diye konuştu.

McCain, Trump’ın müdahalecilik karşıtlığını doğrudan eleştirmese de Amerika’nın dünya sahnesinde daha iddialı bir rol üstlenmesine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

McCain, “Başkan’ın (Barack Obama’nın) liderlik gösterememesi Suriye’de 500 bin ölüme ve 6 milyon mülteciye neden oldu” ifadesini kullandı.

Bazı Cumhuriyetçiler, Trump’ın başkomutan olarak nasıl bir performans sergileyeceği konusunda bekle-gör yaklaşımını benimsemiş durumda.

Senatör Roy Blunt, Trump’ın müdahalecilik karşıtığı mesajlarının, seçim kampanyası sırasındaki söyledikleriyle uyumsuz olmadığına işaret ederken, eğer Trump’ın pozisyonunun, “sırf yapabiliyoruz diye müdahale etmemeliyiz” şeklindeyse bunda bir sorun görmediğini belirtti.

Diğer Cumhuriyetçiler’den Trump’ın mesajlarına destek de geldi.

Alabama Senatörü Richard Shelby, Trump’ın Amerikan ordusuyla ilgili sözlerini “akıllıca ve sağduyulu” olarak niteledi.

Shelby, “Dünyayı yönetemeyiz, yönetmek de istemeyiz. Dünyanın polisi olmak istemiyoruz” ifadesini kullandı.

Müdahalecilik karşıtlığı, sağ eğilimli Cumhuriyetçiler’den ziyade merkez soldaki Demokratlar arasında daha sık destek buluyor.

Ancak, Trump’ın rejim değişikliklerine müdahil olunmaması gerektiği yönündeki mesajlarına en azından kavramsal olarak katılan Demokratlar, Amerika’nın Sesi’ne yaptıkları açıklamada, Trump’ın bu sözlerine güvenmediklerini söylediler.

Connecticut senatörü Chris Murphy, “George W. Bush 2000 yılında başkanlık için yarıştığında o da herhangi bir rejimi devirmeyeceğini bize söylemişti. Daha sonra Savunma Bakanlığı’na rejimleri devirmeye kendilerini adamış kişileri yerleştirdi” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG