Erişilebilirlik

Trump’ın Bir Sonraki Adımı Sağlık Sigortası Kararnamesi mi?


ABD Başkanı Donald Trump, eski Başkan Barack Obama tarafından yürürlüğe konulan ulusal sağlık planını kaldıran kararına karşı düzenlenen protestoları dikkate almıyor.

Trump protestolara tepkisini Twitter hesabından yaptığı açıklamayla gösterdi. Salı akşam saatlerinde yazdığı mesajında Başkan Trump “Cumhuriyetçi Parti’nin evi sayılan bir bölgedeki sözde öfkeli kalabalıklar, liberal eylemciler tarafından önceden planlanmış bir hareket. Üzücü!” dedi.

Beyaz Saray’dan Çarşamba günü yapılan açıklamada da önümüzdeki birkaç hafta içerisinde Obamacare olarak bilinen sağlık planının yerine geçecek yeni bir planın Başkan Trump tarafından açıklanacağı duyuruldu.

Kongre’deki bir haftalık tatili sırasında eyaletlerine giden çok sayıda Cumhuriyetçi senatör de uzun yıllardır bu sağlık yasasını kaldırma konusunda verdikleri mücadele nedeniyle protestolarla karşı karşıya kaldı.

Bazıları Trump’ın da söylediği gibi sağlık yasasını kaldırmayı planlayan Cumhuriyetçi senatörleri protesto etmek için organize olmuş eylemcilerdi. Diğerleri ise Obamacare olarak bilinen yasanın yürürlükten kaldırılmasıyla birlikte sigortalarını kaybedecek ve karşı karşıya kaldıkları sağlık problemleri neticesinde ilaçlarını alamayacak durumda kalacak kişilerdi.

Birçok Amerikalı, Obamacare yasasının şu an olduğu şekli ile korunmasını istiyor. Yapılan kamuoyu yoklamaları Obamacare yasasının daha önceki yıllara göre şu an halk arasında çok daha popüler bir duruma geldiğini gösteriyor.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sean Spicer da yaptığı açıklamada protestoculardan bazılarının gerçekten sağlık sigortalarını kaybedecek olmalarından dolayı üzgün olduklarını diğerlerinin ise sahte eylemciler olduklarını iddia etti. Spicer’a göre Kongre’de Obamacare’e karşı olan bir çoğunluk var protestolar bunu yansıtmaktan uzak.

Seçim kampanyası boyunca Obamacare’i “felaket” olarak nitelendiren Cumhuriyetçi bir Başkan ile Kongre’de çoğunluğu elinde tutan Cumhuriyetçiler yasanın kaldırılmasının yolunu açabileceklerini düşünüyor. Cumhuriyetçiler, 2010 yılında Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu kongrede kabul edilen bu yasaya başından beri karşı çıkıyorlar. O tarihte de yasa lehine tek bir Cumhuriyetçi senatör dahi oy kullanmamıştı.

Obamacare olarak bilinen yasa daha önce her hangi bir sağlık güvencesi olmayan 20 milyon kişiye sağlık sigortası satın alma ve bu sayede sağlık harcamalarının karşılanmasına yardımcı olunması imkanı getirdi. Yasa ile ayrıca sigorta şirketleri kişilerin eskiden var olan rahatsızlıklarını gerekçe göstererek poliçe satmama haklarını elinden alıyor. Obamacare gençlere de 26 yaşına kadar ailelerinin poliçeleri altında sağlık hizmeti alma hakkı getirdi. Uzmanlar bu yasa ile sağlık sigortası poliçelerinin birçok kişi için satın alınamayacak kadar pahalı olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını belirtirken hala milyonlarca kişinin sağlık sigortası olmadığına dikkat çekiyorlar.

Amerikan vatandaşlarının yarısı mevcut sağlık sigortaları işverenler tarafından karşılandığı için Obamacare’in durumundan doğrudan etkilenmeyecekler. Nüfusun üçte biri ise yaşlılar ve yoksullardan oluşuyor ve bunların sağlık giderleri hükümet tarafından karşılanıyor. Geri kalanlar ise Obamacare yasasının geri çekilmesinden doğrudan etkilenecek olan kişiler ve ailelerinden oluşuyor çünkü bu kişiler ya bir sağlık güvencesi olmayan ya da sağlık sigortalarını doğrudan kendileri yaptırmış olan kişiler.

Başkanlık seçim kampanyası boyunca Trump görevi devir aldığı ilk gün Obamacare’den kurtulacağı sözünü verdi.

Şimdi ise yasayı kaldırma ve değiştirmenin 2018 yılına kadar sürebileceğini söylüyor. Kongredeki Cumhuriyetçiler birkaç hafta içerisinde yasayı yürürlükten kaldırmayı planladıklarını söylüyorlar ama yasal durumun nasıl gerçekleşeceği konusu hala belirsizliğini koruyor. Kongrede azınlık durumundaki Demokratlar yasanın kaldırılmasına karşı çıkmayı ve mücadele etmeyi sürdürüyorlar.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG