Erişilebilirlik

Trump’ın Adalet Bakanı ve İç Güvenlik Bakanı Adayları Senato’da


Amerika’da yeni başkan seçilen Donald Trump’ın adalet bakanlığına aday gösterdiği Jeff Sessions, senatodaki sunumuna yerel saatle Sabah 9:30'da başladı ve soru cevap bölümü halen devam ediyor. Sessions senato üyeleri önünde yaptığı konuşmasında, sivil haklara ilişkin karnesini savunarak, ülkedeki siyahların oy kullanma haklarına yönelik geçmişte yaşanan sorunları anladığını söyledi.

Trump’ın kabineye aday gösterdiği isimlerden Senato’da onay süreci oturumuna katılan ilk kişi olan 70 yaşındaki Sessions, Senato Adalet Komitesi üyelerine, Amerika’daki oy kullanma yasalarını “engel ve ayrımcılık gözetmeksizin ve seçim sürecinin bütünlüğünü teminat altına alacak şekilde güçlü biçimde uygulayacağı” yönünde güvence verdi.

Sessions, “Bir güneyli olarak ayrımcılığı gördüm. Bunun yanlış olduğunu biliyoruz. Daha iyisini yapmalıydık” ifadesini kullandı. Sessions, adalet bakanlığı makamının siyasi bir pozisyon olmadığını ve bu makamda oturan kişinin yasalar ve Anayasa’ya tam bağlılık göstermesi gerektiğini vurguladı.

Oturum devam ederken aralıklarla bazı protestocular Sessions karşıtı sloganlar attı. Protestocular polis tarafından salondan çıkarıldı.

Trump’ın Adalet Bakanı Adayı Sessions Senato’da
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Dört dönemdir senatörlük yapan Sessions, geçmişte bazılarının aleyhinde oy kullanmış olsa da, azınlıklar ve eşcinselleri koruyan yasaların arkasında duracağının da sözünü verdi.

Sıkı bir muhafazakar olması ve yasadışı göçmenliğe sert karşıtlığıyla bilinen Sessions, “sınırı ihlal eden” kişilerin “güçlü, etkili ve derhal” kovuşturulacağını vurguladı.

Başkan Barack Obama’nın iki yıl süreyle sınır dışı edilmekten koruduğu, velileri tarafından yasadışı olarak ülkeye getirilen 800 bin genç göçmenin akıbetine dair sorulara net yanıt vermeyen Sessions, “Göçmenlik sistemini düzeltmeye ihtiyacımız var” dedi. Sessions, Obama’nın kapsamlı göçmenlik reformlarına karşı çıkmıştı.

Sessions, Washington’daki siyaset camiasında birçok kişinin kazanmasına hiç ihtimal vermediği bir dönemde Trump’a seçim kampanyası sırasında açık biçimde desteğini açıklayan ilk senatördü.

Seçimlerde Demokrat aday Hillary Clinton’ın e-postalarıyla ilgili meselede sert tepkiler ortaya koyan isimlerden biri olan Sessions, oturumdaki açıklamasında ise, e-postalar ya da Clinton Vakfı’yla ilgili olsun Hillary Clinton’a yönelik olası bir soruşturmaya bakan olarak dahil olmayacağını söyledi.

Sessions ayrıca, kürtaj hakları ve eşcinsel evliliklerini onaylayan Yüksek Mahkeme kararlarına yasa olarak saygı duyduğunu kaydetti. Bazı muhafazakarlar, Trump’ın Yüksek Mahkeme’ye muhafazakar yargıçları atamasıyla bu yasaların tersine çevrilebileceğini umuyor.

Oturumda Sessions, kendisini “güvenilebilecek ve bilinen bir kişi” olarak gösterdi. Ancak Sessions’ın bu pozisyona aday gösterilmesi özellikle Demokrat çevreler ve sivil haklar savunucularından sert eleştiri aldı.

Komitenin kıdemli Demokrat üyesi Senatör Dianne Feinstein, Sessions’ın bakanlığı süresince ne kadar siyaset üstü davranabileceğine yönelik şüphesini dile getirdi. Feinstein, “Karşı oy kullandığı yasaları uygulayabilecek mi? Başkana gerektiğinde ‘hayır’ diyebilecek mi?” ifadelerini kullandı.

Sessions, eğer başkana katılmadığı bir durum oluşursa Trump’a muhalefet etmede tereddüt göstermeyeceğini belirtti.

Sessions oturumda, geçmişte ırkçı sözler tutumlar sergilediği, Ku Klux Klan’a sempati gösterdiği gibi hakkındaki suçlamalara da şiddetle karşı çıktı, Ku Klux Klan ve temsil ettiği ideolojiye nefret duyduğunun altını çizdi.

Trump’ın kampanya döneminde Müslümanlara ülkeye giriş yasağı getirilmesi teklifinin hatırlatılması üzerine Sessions, böyle bir yasağı desteklemediğini vurgulayarak, “Çok farklı şekillerde katkılarda bulunan harika Müslüman vatandaşlara sahibiz” ifadesini kullandı. Sessions, dini özgürlüklere güçlü bir inanç beslediğini de belirtti.

Sessions’ın 30 yıl önce federal yargıç adaylığı ırkçı sözler sarfettiği iddiaları yüzünden Senato’da reddedilmişti.

Yasadışı göçmenlik, uyuşturucu, silah şiddeti ve “radikal İslami terörizm belasına” karşı güçlü tedbirler alacağını ifade eden Sessions, “Bu gidişat böyle devam edemez. Evinizde ve toplumunuzda güvende olmanız temel bir sivil hak” dedi.

Senato’da bu hafta içerisinde Trump’ın kabine ve diğer bazı yönetim pozisyonlarına aday gösterdiği çok sayıda kişinin onay süreci oturumları yapılacak.

Sessions ile birlikte iç güvenlik bakanlığına aday gösterilen John Kelly, de yerel saat 16:00'da senato üyelerinin karşısına çıktı. Emekli bir general olan ve son olarak Guantanamo'da görev yapan Kelly'nin küçük oğlu da kendisi gibi bir askerdi. Amerikan Deniz Kuvvetlerine bağlı görevli bir asker olan General Kelly'nin oğlu Robert Kelly, 2010 yılında Afganistan'da görevli iken bir patlamada hayatını kaybetti.

Kelly, Guantanamo üssünün kapatılması ile ilgili tartışmalarda "Burada bulunanlar hem sivil hem askeri anlamda ciddi istihbarat çalışmaları neticesinde buraya cepheden getirilmiş olan kişiler. Burada kalanlar masum insanlar değil" ifadelerini kullanmıştı.

Yarın dışişleri bakanlığına aday gösterilen Rex Tillerson ve ulaştırma bakanlığına aday gösterilen Elaine Chao Senato’nun ilgili komitelerinde senatörlerin sorularını yanıtlayacak. Perşembe günü de savunma bakanı adayı James Mattis, CIA direktörü adayı Mike Pompeo, ticaret bakanı adayı Wilbur Russ ve konut ve kentsel gelişim bakanı adayı Ben Carson Senato’da oturumlara katılacak.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG