Erişilebilirlik

Trump Yedi Ülkeye Vize Kısıtlaması Getiriyor


ABD Başkanı Donald Trump’ın bugün göçmenlere geçici vize kısıtlaması ve Meksika sınırına duvar örülmesini öngören kararnamelere imza atması bekleniyor.

Trump, Washington’da öğle saatlerinde İç Güvenlik Bakanlığı’nı ziyaret edecek. Trump burada, göçle ilgili ilk kararnamesine imza atacak. Böylelikle başkanlık kampanyasındaki vaatlerinden biri için daha önemli bir adım atmış olacak.

ABD Başkanı’nın sabaha karşı attığı Twitter mesajı da beklentileri doğrular nitelikte. Trump mesajında, “Ulusal güvenlik için önemli bir gün planlandı. “O duvarı da öreceğiz” ifadelerini kullandı.

Donald Trump’ın vaatlerinden biri de çok tartışılan Meksika sınırına duvar örme planıydı. Sınır şu an demir bariyerlerle korunuyor. ABD Başkanı, duvarın parasını Meksika’nın ödeyeceğini sıklıkla dile getirmişti. Trump, Kongre’nin hükümete bu konuda ödenecek vereceğini ve daha sonra duvarın maliyetinin Meksika hükümetinden tahsil edileceğini söylüyor.

Meksika ise böyle bir ödeme yapmamaya kararlı. Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto’nun gelecek hafta Beyaz Saray’ı ziyaret etmesi planlanıyor.

Uzmanlar göç kararnamesiyle Trump’ın Amerika’ya mülteci alımını dört ay süreyle dondurmak istediğini belirtiyor. Trump'ın Suriye, Irak, İran, Libya, Suriye, Somali, Sudan ve Yemen’den gelen vize başvurularını da 30 gün süreyle askıya alacağı öne sürülüyor. Bunun tek istisnasının ise bu ülkelerde işkence ile karşı karşıya olan dini azınlıklar olacak.

Trump kampanyası boyunca, ABD yönetiminin mülteci programını eleştirmiş ve “Bu insanların kim olduğunu bilmiyoruz” sözünü sıklıkla kullanmıştı. Hatta, ülkeye Müslümanların girişinin yasaklanması gerektiğini söylemişti. Tepki görmesi üzerine ise söylemini “terörle bağlantılı ülkeler” tanımıyla yumuşatmıştı.

Obama yönetimi, önceliklerinin Amerikalıları korumak olduğu kadar, savaş, terör ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle evlerinden olanlara yardım etmek olduğunu açıklamıştı

Mültecilerin Amerika’ya girişi çok aşamalı bir güvenlik prosedürüyle mümkün oluyor. Bu sürecin tamamlanması iki yılı bulabiliyor.

Amerika, 2016’da 85 bin mülteci kabul etti. Bu mültecilerin 12 binden fazlası Suriyeli. Obama’nın Ekim’de başlayan 2017 mali yılı için hedefi ise 110 bin mülteci kabul etmekti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG