Erişilebilirlik

Trump Yarışta Yalnız Kaldı


Trump Yarışta Yalnız Kaldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:33 0:00

Trump Yarışta Yalnız Kaldı

Donald Trump Cumhuriyetçi Parti’nin Başkanlık yarışına katıldığında, anketler onu valilerin ve senatörlerin gerisinde gösteriyordu. Emlak milyarderi Trump dün gece 10 aylık maratonu hepsinin önünde tamamladı ve eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile başkanlık için yarışacak gibi görünüyor.

Dün Trump’ın en büyük rakibi Texas Senatörü Ted Cruz, Indiana eyaleti önseçimlerinden sonra yarıştan çekildiğini açıklamıştı. Ohio Valisi John Kasich de bugün yarıştan çekildiğini açıklayarak Cumhuriyetçi Parti’de meydanı tamamen Donald Trump’a bırakmış oldu.

Indiana Üniversitesi’nden Paul Helmke’ye göre Trump herkesi şaşırttı. Helmke’ye göre bu gerçekten inanılmaz bir hikaye, birçok insanı korkutan hikaye.

Trump’ın Indiana eyaletindeki zaferi Temmuz’daki Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’ndan önce yeterli delegeyi garantileme yolunda önemli bir adım oldu. Texas senatörü Ted Cruz ile Ohio valisiJohn KasichTrump’ı durdurmak için her bir delegeyi kazanmaya çalıştı.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Helmke, birçok insanın kendilerine yararı olmadığa inandıkları devlete yönelik öfkeyi sistem dışı bir adayı destekleyerek dışa vurduğunu savunuyor. Helmke’ye göre bu kişiler için Trump “fark yaratacak bir aday”.

Demokratların yarışında Vermont Senatörü Bernie Sanders Indiana’da Clinton’a üstünlük sağladı ve yarışa sonuna kadar devam edeceğinin mesajını verdi. Clinton Indiana’da kayda değer bir kampanya yürütmemişti.

Helmke, Sanders’ın Indiana zaferiyle Demokrat Parti’de yarışın bitmediğini gösterdiğini söylüyor.

Helmke’ye göre Demokratlar, Sanders yarıştan çekilse bile Clinton’a desteği sürdürebilir. Cruz’un sorunu Trump’ı sevmeyenlerin kendisini de sevmiyor olması.

Cumhuriyetçi Parti Başkanı Reince Priebus, Trump’ın partinin görünen başkan adayı olduğunu söyledi ve partinin Clinton’ı yenmek için birlik olması gerektiğini vurguladı.

George Washington Üniversitesi’nden Matt Dallek Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte Cumhuriyetçi Parti’den böyle bir açıklama gelmesinin şaşırtıcı olmadığını ama bunun Jeb Bush, Ted Cruz, John Kasich ve Lindsey Graham’in Trump’ı destekleyeceği anlamına gelmediğini belirtti.

Trump muhalifi Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, “Salı günü eğer Trump’ı aday gösterirsek yok oluruz ve bunu hakkederiz” şeklinde tweet attı.

Dallek’e göre önde görünse de Clinton sorunlu bir aday.

Dallek, “Eğer Cumhuriyetçiler Kasich ya da Rubio’yu aday gösterseydi Clinton büyük ihtimalle kaybederdi” dedi.

Helmke’ye göre bağımsızlar burada kritik rol oynayacak. Birçok insanın federal hükümetten memnun olmadığını ve ülkenin geleceğiyle ilgili kaygılı olduğunu belirten Helmke, “Kendi gelecekleri, çocuklarının gelecekleri, Amerika’nın dünyadaki rolünden endişeliler ve iki tarafa da gidebilirler” dedi

Dallek, Trump’ın kendisini Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı yapan Müslüman, mülteci karşıtı sloganlarından kopamayacağını da belirtiyor.

Dallek’e göre Trump, farklı bir adaya dönüşüp olağan seçmeni dışındaki kitleden oy istemeye çalışırsa kendisini oraya getiren düşünceleri yok eder ve diğer amaçsız politikacılar gibi görünebilir.

Genel seçim kampanyası partilerin temmuz ayındaki kurultaylarından önce başlamayacak. Bu tarihten önce 9 eyalette daha önseçim olacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG