Erişilebilirlik

Trump Tartışmalı Boru Hattı Projesini Onayladı


Başkan Donald Trump, bugün Keystone XL boru hattı projesini imzaladı. Trump bugünü istihdam açısından olağanüstü bir gün olarak değerlendirdi. İmza, iklim değişikliği ile ilgili tartışmaların merkezine oturan ve yapımı yıllarca ertelenen sürecin sonu anlamına geliyor.

Başkan Barack Obama’nın boru hattına izin vermeyen kararı, Trump’ın özel izniyle tersine çevrilmiş oldu.

Kanadalı TransCanada şirketinin boru hattı projesinin maliyeti 8 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

Trump, Oval Ofis’te TransCanada şirketinin yöneticisinin de bulunduğu törende, projeyi, Amerikan enerji politikasında yeni bir çağ olarak niteledi. Proje sayesinde enerji maliyetlerinin düşeceğini, binlerce yeni istihdam alanının açılacağını ve enerjide yabancı ülkelere bağımlılığın azalacağını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı, bugün boru hattının Amerika’nın çıkarına olduğu yolunda tavsiyede bulunmuştu. Proje, ikinci bir ülkeyi kapsadığı için Bakanlık tavsiyesi istenmişti. Bakanlık, iki yıl önce, Obama döneminde, proje aleyhinde tavsiyede bulunmuştu.

Kanada’dan Teksas Körfez Kıyılarına

Boru hattı Kanada’daki Alberta’dan, Teksas’taki petrol rafinerilerine petrol taşıyacak. Bunun için Montana, Güney Dakota, Nebraska, Kansas ve Oklahoma’dan geçecek. Boru hattı günde 800 bin varil petrol taşıyacak.

Petrol endüstrisi boru hattının Amerikan enerji güvenliğini artıracağı, iş olanakları yaratacağı görüşünü savunuyordu. Birçok kesim ise bu düşünceleri paylaşmıyor. TransCanada şirketi 13 bin yeni iş sahası vaat ediyor. Dışişleri Bakanlığı ise önceden bu sayının daha az olduğunu belirtmişti. Boru hattı karşıtları iş olanaklarının sınırlı ve kısa süreli olacağını, boru hattının Amerikan enerji ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olmayacağını çünkü petrolün ihraç amaçlı olduğunu kaydediyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG