Erişilebilirlik

Trump'tan Siyah Kongre Üyeleri Birliği’ne Sıcak Mesajlar


Trump'tan Siyah Kongre Üyeleri Birlği’ne Sıcak Mesajlar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Başkan Trump, kısa süre önce Siyah Kongre Üyeleri Birliği’ni Beyaz Saray’da ağırladı. Başkan, benzer görüşmeleri gelecekte de sık sık yapmayı umduğunu dile getirdi. Siyah Kongre Üyeleri Birliği’nin 19 Ocak’ta Başkan Trump’a gönderdikleri ve görüşme talebi içeren mektubun Beyaz Saray tarafından yanıtsız bırakılması, iki taraf arasındaki ilişkinin soğuk başlamasına neden olmuştu. Trump’ın daha sonra Beyaz Saray’daki basın toplantısı sırasında siyah bir kadın gazeteciye siyah Kongre üyeleriyle bir görüşme ayarlamasını söylemesiyse şok etkisi yaratmış, gerginliği tırmandırmıştı.

Siyah Kongre Üyeleri Birliği, Beyaz Saray’da çok sıcak karşılandı. Başkan Trump, konuşmasında, siyah Amerikalılar’ın topluma ve ülkeye yaptıkları hizmetlere değindi: ”Kampanyam sırasında siyah vatandaşlarımızın durumunu iyileştirmeye odaklanacağıma söz vermiştim. Bu sözün benim için ne kadar büyük anlamı olduğunu kimse bilemez” diyen Trump şöyle devam etti:

”Siyah Amerikalılar bu ülkeye çok şey kazandırdı. Bağımsızlık Savaşı’ndan beri her savaşta ülkeleri için çarpıştılar. Medeni haklar hareketi sırasında ülkemizin vicdanı oldular. İnanç ve caseretleriyle ülkemizin ruhunu zenginleştirdiler. Bilim, sanat ve tıpta ülkemizi ileriye götürdüler.”

Başkan Trump’la toplantıda Kongre üyesi Cedric Richmond dahil birliğin yedi üyesi hazır bulundu.

Trump, kampanyası sırasında ‘Siyahlar bana bir şans verseler ne kaybederler?’ şekinde bir soru yöneltmişti. Siyahlar, toplantıda bu sorunun yanıtını verdi:

”Başkan Trump’a ‘Kaybedecek neyimiz var?’ başlıklı çalışmamızı sunduk. Bu çalışma, konunun uzmanları olarak tespit ettiğimiz sorunları ve bunların çözümlerini içeriyor.”

Kongre üyesi Richmond, Başkan Trump’a, seçmen tabanlarıyla iletişim kurma şansı tanımak istediklerini söyledi: ”Siyah Kongre Üyeleri Birliği olarak 78 milyon Amerikalı’yı temsil ediyoruz. Bunların yalnızca 17 milyonu siyah. Ancak ister beyaz ister siyah olsun, ister azınlık olsun ister çoğunluk, ister kentten olsun ister kırsaldan, hep yoksullukla mücadele ediyoruz.”

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sean Spicer, biraraya gelip konuşmanın, gelecekte de devam edecek diyaloğun ilk adımı olduğunu söyledi: ”Belki her konuda yüzde yüz, hatta yüzde 60 anlaşamayacaklar, belki sadece meselelerin yüzde 15, 20, 30‘unda aynı görüşte olacaklar. Belki sadece bir tasarı üzerinde çalışacaklar.”

Richmond, iki tarafın da birbirini dinlediği, anlaşmazlıklarla ilgili açık görüş belirtildiği, farklılıklardan çok benzerliklerin ortaya çıktığı bir görüşme yaptıklarını söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG