Erişilebilirlik

Trump’tan Göçmenlik Politikasında Yumuşama Sinyali


Cumhuriyetçi Parti Başkan adayı Donald Trump, seçmenlere, seçilmesi halinde, göçmenlik politikaları konusunda daha yumuşak bir çizgi izleyeceğinin işaretlerini vermeye çalışıyor. Trump, “11 milyon kayıtsız göçmeni sınırdışı edeceği” yolundaki vaadinden vazgeçse de bu kesime vatandaşlık vereceğini garanti etmiyor.

Trump, Fox News televizyonuna verdiği demeçte, “Vatandaşlık verilmesi söz konusu değil. Ama eskiye dönük vergi verecekler, vergi vermek zorundalar” dedi.

Trump, kayıt dışı göçmenleri göndermek yerine suç işleyenleri hızlıca Amerika sınırdışı etmeyi öneriyor.

Trump, “Herkes kötülerin geri yollanmasında hemfikir, bana gelip diyorlar ki ‘Sayın Trump sizi seviyoruz ama 10-15 yıldır burada yaşayanları ve ailelerini ülke dışına çıkarmak çok zor, çok çok zor şey.’”

Trump bununla birlikte Meksika ve Orta Amerika’dan gelen göçmenlere karşı ülkenin güneyine duvar inşa etmek fikrinden vazgeçmiş değil.

Bu arada Demokrat rakibi Hillary Clinton ile Trump arasındaki yarış giderek kızışıyor.

Trump, Mississippi’deki bir mitingde Clinton’ı “insanların renklerini sadece oy olarak gören bağnaz biri” olarak niteledi.

Clinton da CNN’deki mülakatında “Trump, nefreti politikaya dönüştürüyor” dedi.

Yeni bir araştırma Amerikalılar’ın göçmenlik politikasında bölündüğünü ortaya koyuyor. Çoğu, sınır güvenliğinin güçlendirilmesiyle kaçak göçmenlere vatandaşlık yolunun açılmasının birlikte yürütülmesi gereken politikalar olduğunu düşünüyor.

2 bin kişiden fazla Amerikalı ile yapılan ankete katılanların yüzde 76’sı kayıt dışı göçmenleri çalışkan ve dürüst buluyor. Üçte ikisi de önemli suç işleyeceklerini düşünmüyor. Yüzde 61’i de Trump’ın duvar planına karşı.

Pew’ın araştırmasına göre ankete katılanların yüzde 29’u ülkedeki göçmenler için vatandaşlık yolunun açılmasından yana, yüzde 24’ü Amerika’nın daha iyi sınır güvenliği ve göçmenlik yasaları üzerinde durması gerektiğini belirtiyor.

Yüzde 45’i her iki fikre aynı eşitliğin verilmesini istiyor.

Kamuoyu yoklamaları Clinton’ın ülkenin ilk kadın Başkanı olacağını gösteriyor.

Quinnipiac Üniversitesi tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasına göre Clinton yüzde 51 ile yüzde 41’de kalan Trump’ın 10 puan önünde.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG