Erişilebilirlik

Donald Trump'tan Hillary Clinton'ı Hapsettirme Tehdidi


ABD Başkan adaylarının katıldıkları ikinci tartışma, Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump ve Demokrat Parti adayı Hillary Clinton arasında oldukça sert atışmalara ve hakaretlere sahne oldu.

St. Louis’deki Washington Üniversitesi’nde yapılan ikinci tartışma Donald Trump’ın iki gün önce ortaya çıkan ve kadınlar hakkında müstehcen ifadelerinin yer aldığı ses kaydının gölgesinde yapıldı. İki hafta önceki tartışmada oldukça zayıf performans sergileyen Trump, bu kez oldukça hazırlıklıydı. Kararsız izleyicilerden gelen sorulara yanıt veren adaylar, sıklıkla farklı konulara geçip birbirlerini hedef almayı ihmal etmedi. İki adayın bu tartışmanın başında el sıkışmaması da dikkat çekti, ancak tartışma sonunda iki tarafı da yumuşatan bir sorunun ardından rakipler birbirlerinin elini sıkarak salondan ayrıldı.

Tartışma programının başında el sıkışmayan Donald Trump ve Hillary Clinton, tartışma bitiminde el sıkışarak ayrıldı.
Tartışma programının başında el sıkışmayan Donald Trump ve Hillary Clinton, tartışma bitiminde el sıkışarak ayrıldı.

‘Soyunma odası muhabbeti’

Cumhuriyetçi aday, 11 yıl önce alınmış ses kaydındaki yorumlarından gurur duymadığını ve utandığını söyleyerek, ailesi ve Amerikan halkından özür diledi. İfadelerinin, erkeklerin soyunma odalarında yapılan konuşmalardan farksız olduğunu savunan Trump, konuyu değiştirerek IŞİD’in ne kadar kötü bir örgüt olduğunu anlatmaya başladı.

Clinton ise, Trump’la ilgili olarak “tarihte kadınlara karşı bu kadar istismarcı davranan biri olmadığını” söyledi. Demokrat Parti adayı, Trump’ın ses kaydıyla ilgili olarak “Donald Trump’ı kadınlara hakaret ederken, aşağılarken gördük. Bu Donald Trump’ın ta kendisi” diye konuştu.

Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen isimleri, ses kayıtlarının ardından seçimde Trump’a verecekleri desteği çekmiş ve kendisinden seçimlerden çekilerek yerini yardımcısı Mike Pence’e devretmesi çağrısında bulunmuştu. Donald Trump ise çekilme şansını “sıfır” diye nitelemişti.

Eski Başkan Bill Clinton izleyicilerin arasında
Eski Başkan Bill Clinton izleyicilerin arasında

Trump: ‘Başkan olsaydım hapiste olurdun’

Hillary Clinton’un dışişleri bakanlığı döneminde özel sunucusundan resmi yazışmaları yapmasıyla ilgili soruya yanıt sırasında Donald Trump, başkan olması durumunda adalet bakanını görevlendirerek bu konuda özel bir savcı atayacağını ve rakibini hapse attıracağını ima etti.

Clinton ise "Donald Trump mizacında bir kişinin yasaları eline almaması" gerektiğini söyleyince Trump da ona "Çünkü hapiste olurdun" şeklinde yanıt verdi.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Clinton'un bakanlık döneminde yaşadığı e-posta skandalını incelemiş, eski Dışişleri Bakanı'nın yanlışını vurgulamakla birlikte soruşturma açılmasına gerek duymamıştı. Trump ise Clinton'un özel elektronik posta sunucusundan yaptığı 30 bini aşkın resmi yazışmayı sildiğini söylüyor.

Tartışmanın hemen ardından açıklama yapan ABD eski Adalet Bakanı Eric Holder, Trump’ın rakibini hapse attıracağı açıklamasını eski Başkan Richard Nixon dönemindeki üsluba benzetti. Uzmanlar da ABD seçimlerinde benzeri pek görülmeyen bu tarz bir açıklamanın önümüzdeki günlerde tartışılacağını söylüyor.

Donald Trump, tartışma programı öncesinde ortak basın açıklaması yaptığı Paula Jones, Kathy Shelton ve Juanita Broaddrick'le birlikte poz verirken. Üç kadın da geçmişte Bill Clinton tarafından taciz edildikleri iddiasında bulunuyor. Trump tartışma öncesi Bill Clinton'un karıştığı ve karıştığı iddia edilen seks skandallarını gündeme getireceğini söylemişti.
Donald Trump, tartışma programı öncesinde ortak basın açıklaması yaptığı Paula Jones, Kathy Shelton ve Juanita Broaddrick'le birlikte poz verirken. Üç kadın da geçmişte Bill Clinton tarafından taciz edildikleri iddiasında bulunuyor. Trump tartışma öncesi Bill Clinton'un karıştığı ve karıştığı iddia edilen seks skandallarını gündeme getireceğini söylemişti.

Trump Bill Clinton tarafından taciz edildiklerini söyleyen kadınlarla geldi

Tartışmada adaylar karşılıklı olarak birbirlerinin karakterlerini hedef aldı. Tartışmadan önce Trump, Hillary Clinton’un eski başkan eşi Bill Clinton tarafından taciz edilen kadınlarla ortak bir açıklama yaptı. Bill Clinton’u kadınlara daha istismarcı davranmakla ve Hillary Clinton’u da kocası tarafından taciz edildiğini iddia eden kadınlara saldırmakla suçlayan Trump, kendi 2005 ses kaydını tartışma konusu yapan rakibi için “bundan utanmalı” diye konuştu.

Trump: ‘Halep esasında düştü’

Dış politika konusunun da gündeme geldiği tartışmada en önemli konulardan biri Suriye iç savaşında adayların izleyeceği politika oldu. İki aday da sivillerin korunması için güvenli bölge oluşturulmasına destek verdi.

Donald Trump güvenli bölgenin maliyetini Körfez ülkelerinin karşılaması çağrısında bulundu. Cumhuriyetçi aday Trump, Hillary Clinton’un Barack Obama yönetiminde dışişleri bakanlığı yaptığı dönemde IŞİD’in ortaya çıkmasına neden olduğu suçlamasını yineledi.

Güvenli bölgeye kendisi de destek veren Clinton, “Rusya’nın saldırgan tavrından çok sayıda kişi acı çekiyor” dedi. Demokrat aday, Rus hava kuvvetlerinin Esat rejimi karşıtı Suriyeli isyancıları son adamına kadar temizlemek uğruna Halep’i yok etmeye kararlı olduğunu vurguladı.

Hillary Clinton
Hillary Clinton

Clinton: ‘Bazı çevreler karşı çıksa da Suriyeli Kürtler’i silahlandırmayı düşünürüm’

Tartışma programının moderatörlerinden ABC Haber kanalı sunucusu Martha Raddatz, Hillary Clinton’a Beşar Esat’ı diplomasiye döndürmek için askeri müdahale tehdidini kullanıp kullanmayacağını sorunca, Clinton Suriye topraklarına Amerikan kara birlikleri sokmayacağını açıkladı. Bunun ciddi bir hata olacağını vurgulayan Clinton “Amerikan askerleri elinde toprak tutmamalı. Bu onları işgalci güç yapar. Bu akıllı bir strateji olmaz” diye konuştu. Hillary Clinton bununla birlikte Irak’ta olumlu sonuçlar doğurduğu gibi Suriye’ye de eğitim amaçlı özel kuvvetler göndermeyi uygun bulduğunu söyledi.

Clinton Raddatz’ın “Obama yönetiminden farklı olarak ne yapardınız?” sorusu üzerine, başkan olması durumunda IŞİD’i Irak’tan çıkarmış olacaklarını söyledi.

Donald Trump’ın Musul operasyonunun yaygara kopararak yapılmaya hazırlandığı iddiasına karşılık Clinton, Musul’daki operasyon öncesi önemli planlamalar yapıldığını söyledi ve bunun için Sünniler ve Kürt Peşmerge güçlerine de ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

‘Kürtler Irak’ta olduğu gibi Suriye’de de en iyi ortağımız’

IŞİD’in lideri Ebubekir el Bağdadi’yi hedef alacağını söyleyen Hillary Clinton, geçmişte de el Kaide liderlerini hedef alan çoğu gizli, birçok operasyonda rol aldığını hatırlattı.

“(Başkan olursam) Kürtler’i de silahlandırmayı düşünürüm” diyen Clinton, Kürtler’in Amerika’nın Irak’ta olduğu gibi Suriye’de de “en iyi ortakları” olduğunu vurguladı. “Bazı çevrelerin (bu konuda) çok kaygısı olduğunu” bildiğini söyleyen Demokrat Parti başkan adayı, IŞİD’i Irak’tan sürdükten sonra cihatçı örgütün sözde başkenti Rakka’yı alabilmek için karada çarpışan Kürt ve Arap savaşçıların esas unsurlar olduğunu vurguladı ve bundan dolayı Kürtler’e gerekli teçhizatın verilmesi gerektiğini savundu.

Donald Trump, yardımcısı Mike Pence'in geçen haftaki tartışma programında Rusya ve Suriye'nin saldırılarını yoğunlaştırması durumunda Amerika'nın askeri müdahalede bulunmasına destek verdiği görüşü hatırlatıldığında, bu konuda aynı fikirde olmadığını söyledi ve Amerika'nın Suriye'ye askeri müdahalede bulunmasına karşı çıktı.

'Suriye eski Suriye değil' diyen Trump, bölgede IŞİD'le savaşan güçlerin Esat rejimi, Rusya ve İran olduğunu savundu, Obama'nın dış politikasını eleştirdi.

Clinton: 'Obama’nın sağlık reformunu düzelteceğim'

Adaylar Başkan Barack Obama’nın çıkarılmasında öncülük ettiği sağlık reformu konusunda da sert tartışmaya girdi. Reformun sigorta primleri ve ilaç fiyatlarını yükselttiğini kabul eden Hillary Clinton, başkan olması durumunda yasada düzeltmeler yapacağını söyledi. Ancak Trump, yasayı doğrudan lağvedeceğini açıkladı.

Trump federal hükümete vergi ödemekten kaçındığını doğruladı

Donald Trump’ın başkan olması durumunda vergileri düşürme vaadinde bulunmasının ardından Hillary Clinton, Cumhuriyetçi rakibini vergi ödememekle suçladı. İzleyicilerden birinin en varlıklı kesimden adil vergi alma konusunda ne yapacağını sorması üzerine­ Demokrat Parti adayı, Trump’ın 20 yıldır federal hükümete vergi ödemediğini söyledi.

Donald Trump, tartışmanın moderatörlerinden CNN sunucusu Anderson Cooper’a federal hükümete vergi ödemekten kaçındığını doğruladı. New York Times gazetesinin yayınladığı Trump’a ait vergi beyannamelerinde milyarder emlakçı adayın 1995’te 1 milyar dolar kayıp göstererek vergiden muaf tutulduğu ortaya çıkmıştı. Ancak Trump bu konuda da Clinton’a saldırdı ve Demokrat rakibinin George Soros ve Warren Buffet gibi zengin bağışçılarının da aynı yöntemle vergi ödemekten kaçındığını iddia etti.

Tartışmayı izleyen Donald Trump'ın çocukları
Tartışmayı izleyen Donald Trump'ın çocukları

Trump iki hafta önce Clinton’la tartışmasında “kurnaz olduğu için vergi ödemediğini” söylemişti. Emlak milyarderi Trump, vergi yasalarını herkesten iyi bildiğini ve bundan dolayı istismar etmeyi kendisi için bir gurur kaynağı olarak görüyor.

Başkan adayları arasında 8 Kasım seçimlerinden önce bir tartışma daha yapılacak. Üçüncü ve son tartışma 19 Ekim’de Las Vegas’ta, Nevada Üniversitesi’nde yapılacak. Son tartışma programına Fox Haber kanalı sunucusu Chris Wallace moderatörlük yapacak.

Tartışmanın galibi kim?

CNN televizyonu her tartışma sonunda da olduğu gibi izleyicilerin görüşlerinden oluşan anket yayınladı. Anket sonuçlarına göre Hillary Clinton'un tartışmadan galip çıktığına inananların oranı yüzde 57, Donald Trump'ın galip çıktığını düşünenlerin oranıysa yüzde 34'te kaldı.

Bununla birlikte önceki tartışmaya göre daha hazırlıklı ve etkili olduğu gözlenen Donald Trump'ın Cumhuriyetçi Partili destekçileri, adaylarına karşı görüşlerinin değişmediğini söylüyor. Ancak son ses kaydıTrump'a Cumhuriyetçi Parti'nin etkili isimleri arasında destek kaybettirdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG