Erişilebilirlik

Trump’tan Çin ile ‘Fevkalade İlerleme’ Sevinci


Amerika Başkanı Donald Trump, Florida’da Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşmesinde “fevkalade ilerleme” sağladıklarını belirtti.

Trump, Xi ve temsilcileriyle görüşmesinin “gerçekten ilginç” olduğunu belirtti ve iki tarafın aralarındaki konuların çözümünde ilerleme sağlayacağına inandığını kaydetti.

Trump, “Devlet Başkanı Xi ile benim aramda gelişen ilişkinin çok iyi olduğunu düşünüyorum. Gelecekte birçok defa birlikte olmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Muhtemelen çok sayıda kötü sorun çözülecek,” dedi.

Çin Devlet Başkanı Xi de Trump yönetiminden sıcak karşılama gördüğünü ve iki tarafın “derin ve uzun iletişim sonrasında birçok konuda uzlaşmaya vardıklarını” kaydetti.

Çin Devlet Başkanı, “Zamanın ilerlemesi ile iki ülke ve insanlarının refahı için çaba harcayacağız ve küresel barış ve istikrarı sürdüreceğiz,” dedi.

Trump ve Xi’nin Kuzey Kore nükleer tehdidi ve ticaret konularını da görüşmeleri bekleniyor.

Perşembe günü Trump ve ekibi, Pekin’in Kuzey Kore’nin nükleer silah programını sona erdirmesi için bu ülkeye daha fazla baskı yapmasını istediğini belli etmişti.

Trump, Çin’e karşı 310 milyar dolar ticaret açığının gündemin ilk sıralarda olacağını kaydetmişti.

Trump, “Diğer bir konu elbette Kuzey Kore ve bununla nasıl uğraşılacağı. Ticaret, Kuzey Kore ve diğer birçok konu konuşuyor olacağız,” demişti.

Kuzey Kore neredeyse bütün yakıtını, silah programını geliştirmesi için gerekli malzemeleri ve gıdasını Çin’den satın alıyor.

Bununla birlikte, Çin Kuzey Kore’nin lideri Kim Jong Un’un askeri isteklerinden de endişeli. 6 yıllık iktidarında Kim Jong Un henüz Çin’i ziyaret etmedi.

Dünyanın en büyük iki ekonomisinin liderleri

Trump ve Xi, ilk defa biraraya geliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG