Erişilebilirlik

Trump: ‘Obama IŞİD’in Kurucusu Clinton da Eş Kurucu’


Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump, Başkan Barack Obama’nın Irak ve Suriye’deki politikalarına yönelik eleştirilerini yeni bir boyuta taşıyarak, Obama’yı “IŞİD’in kurucusu” olmakla suçladı.

Trump, Florida’daki bir seçim mitinginde yaptığı açıklamada, Obama için, “O, IŞİD’in kurucusu. IŞİD’i o kurdu” ifadesini kullandı. Trump’ın aynı iddiayı dört kez arka arkaya tekrar etmesi dikkat çekti.

Trump: ‘Obama IŞİD’in Kurucusu Clinton da Eş Kurucu’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:19 0:00

Konuşmasında Obama’ya, “Barack Hüseyin Obama” şeklinde tam ismiyle hitap ettiği gözlenen Trump, yine “sahtekar” diye nitelediği Demokrat Partili rakibi Hillary Clinton’ın ise IŞİD’in “eş kurucusu” olduğunu öne sürdü.

Trump, IŞİD’in “birçok bakımdan Başkan Obama’yı onurlandırdığını” iddia etti.

CNBC televizyonuna verdiği demeçte de Obama’ya yönelik iddiasını tekrarlayan Trump, spor organizasyonlarında verilen ödüllere atıfta bulunarak, Obama için, “(IŞİD’den) en değerli oyuncu ödülünü alır” ifadesini kullandı.

Cumhuriyetçiler, Obama’nın 2011’de Irak’tan çekilme kararının bölgede bir otorite boşluğuna yol açtığını ve bunun da IŞİD’in ortaya çıkmasına zemin hazırladığını savunuyor. Obama ve Clinton’a ayrıca, iki yıl önce Irak ve Suriye’de toprak ele geçirirken IŞİD’e karşı yeteri kadar agresif olmadıkları eleştirileri de yöneltilmişti ancak bugüne kadar hiçbir Cumhuriyetçi, Obama’yı örgütün kurucusu olmakla suçlayacak kadar ileri gitmemişti.

Obama'dan ya da Beyaz Saray'dan Trump'ın bu sözlerine henüz yanıt gelmedi ancak Clinton Twitter üzerinden Trump'a sert tepki gösterdi. Clinton, Twitter mesajında, "Hayır, Barack Obama IŞİD'in kurucusu değil. Bu kadar sık alçalan bir kişinin Başkomutanımız olmasına asla izin verilmemeli" diye yazdı.

Donald Trump’ın tartışmalı açıklamaları ve rakiplerine karşı açık sataşmaları Cumhuriyetçi Parti içerisinde bölünme yarattı. Partinin bazı önde gelen mensupları, Trump’ın başkan adaylığını sorguluyor ve emlak milyarderi işadamının liderlik kapasitesine sahip olmadığını savunuyor. Kamuoyu yoklamaları da Trump’ın birçok kilit eyalette Clinton’ın gerisinde kaldığı ve kendisine olan desteğin bazı geleneksel Cumhuriyetçi bölgelerde bile aşındığını ortaya koyuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG