Erişilebilirlik

Trump Medyaya Savaş mı Açtı?


Trump Medyaya Savaş mı Açtı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Donald Trump, medyaya yönelik saldırılarını başkanlık kampanyasının adeta odak noktası haline getirmişti. Kimileri, Trump’ın başkanlık koltuğuna oturduktan sonra basınla uğraşmayı bir kenara bırakacağını ve daha yumuşak bir üslup benimseyeceğini düşünüyordu. Ancak Başkan Trump ve basın arasındaki buzların kısa vadede eriyeceğini gösteren herhangi bir ipucu henüz yok.

Trump’ın basınla savaştan zaman zaman zevk aldığı söylenebilir. Çoğu zaman muhabirler, “Size soru sorma hakkı vermeyeceğim. Yalan haber yapıyorsunuz” diyerek azarlayabiliyor.

Trump, kendisine savaş açtığını ve güvenilmez olduğunu düşündüğü basınla hemen hemen her gün çatışıyor, açıklamalarında, "Medya mensupları dünyanın en sahtekar insanları” gibi ifadeler kullanıyor.

Amerikan başkanlarının geçmişte de medyayla ters düştüğü oldu. Ancak Trump’ın medya takıntısı, sorunu yepyeni bir boyuta taşıdı.

George Washington Üniversitesi’nden Profesör Steven Roberts da, “1964’ten beri Washington’un içinden ve dışından siyaset haberleri veriyorum. Medyayı aklına bu kadar çok takan birine rastlamadım” diyerek bunu doğruluyor.

Trump, uzun yıllardır medyanın ilgisini çekip kendi çıkarına kullanmayı başaran bir kişi.

Trump, 1987 tarihli “The Art of the Deal” “İş Bitirme Sanatı” adlı kitabında, “Basınla ilgili öğrendiğim tek şey her zaman ilgi çekici öykülere açlık duymaları. Ne kadar sarsıcı olursa o kadar iyi” diyor.

Başkan, ilk saldırıya geçen taraf medya olduğu takdirde karşılık verdiğini söylüyor. Trump’ın biyografisini yazan Gwenda Blair ise bu görüşe katılmıyor.

Blair, “Trump kavga etmeyi, yüzleşmeyi seviyor. Saldırgan, kutuplaşmış, çatışmayla dolu ortamlardan hoşlanıyor. Birçokları Trump’ın medyanın saldırısına karşılık verdiğini, sonra da normale döneceğini sanıyor. Oysa ki durum farklı. Trump, kendini çatışma ortamında rahat hissediyor, onun normali bu” diye konuşuyor.

Bu taktiğin Beyaz Saray’da işe yarayıp yaramayacağı henüz açıklık kazanmış değil. Trump’ın kamuoyu desteği oranı, başkanlık koltuğuna oturduğundan bu yana sert bir düşüş yaşadı. Ancak yeni bir anket, Amerikan kamuoyunun medyadan çok Trump yönetimine güvendiğini gösteriyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG