Erişilebilirlik

Trump’ın Türkiye ve Ortadoğu Politikaları Tartışılıyor


20 Ocak’ta göreve başlayacak ABD’nin 45. Başkanı Donald Trump’ın kabinesi şekillenirken yeni yönetimin Ortadoğu ve Türkiye politikalarının nasıl olacağı tartışılıyor.

Trump’ın Ortadoğu politikalarını nasıl şekillendireceği konusunda kurduğu danışma kurulu da çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor.

Trump’ın seçim kampanyasında, bölge için yeni politikalar oluşturmak ve danışma desteği vermek için kurulan Amerikan Ortadoğu Koalisyonu (American MidEast Coalition) göreve başlayacak yeni hükümete bölgesel sorunların ele alındığı çeşitli raporlar hazırlıyor.

Amerikan Ortadoğu Koalisyonu, kapsamlı olarak sürdürdüğü çalışmalarında Ortadoğu’da barışın sağlanması için Trump ve yeni kabineye – kendi ifadeleriyle - şu önerilerde bulunuyor:

  • “Obama yönetimiyle İran’daki Ayetullah yönetimi ile imzalanan İran’ın aşırı Şii akımını yaymasına imkan veren ve insan haklarını çiğnenmesine yol açan anlaşmaya (nükleer anlaşmaya) karşı çıkılması.
  • ABD’de FETÖ, Müslüman Kardeşler ve diğer İslami akımlara direnmek.
  • İŞİD, Hamas, Hizbullah ve diğer cihatçı terör örgütlerinin kökünü kazımak için kararlılıkla mücadele başlatmak.
  • Ortadoğu’da zulüm gören Türkmenler, Aleviler, Kürtler, Yezidiler, Hıristiyanlar ve Yahudiler’in savunmaları için gerekli müdahalelerde bulunmak.
  • Suriye ve Irak’ın içinde mülteciler için güvenli bölgelerin oluşturulmasını sağlamak.
  • Cihatçı teröristlerle mücadele için Reformcu Müslüman Birliği’nin oluşturulması için çalışmalara başlamak.
  • Ortadoğu’da istikrar ve barışın gelmesi içim İran yönetiminin bölgede yıkıcı olan etkisini yok edilmesi.
  • Marksist Leninist ideolojisindeki PKK gibi terör örgütleriyle mücadele etmek.
  • Müslüman nüfusların çoğunlukta olduğu ülkelerde laik demokratik yönetim anlayışını desteklemek.”
    Saygın Şimşek
    Saygın Şimşek

Türkiye’ye yönelik politikalarda beklentiler

Amerikan Ortadoğu Koalisyonu’nun temsilcileri, Trump’ın Ortadoğu politikasında bekledikleri değişimler Amerika’nın Sesi’ne anlattılar.

Amerikan Ortadoğu Koalisyonun Türk üyesi Saygın Şimşek, “Biz Trump’ı radikal İslam terörünü dile getirdiği ve tüm bu politikalarla aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Ortadoğu ülkelerine yeniden barışı getireceğine inandığımız için destekledik. Seçim sonrası çalışmalarımız tamamlanmadı, şimdi seçim döneminde dile getirdiğimiz yeni Ortadoğu politikalarının oluşturulması için çalışıyoruz. Koalisyon olarak Trump’a ve raporlarımız sunuyoruz” dedi.

‘ABD’nin Ortadoğu politikası çöktü’

“Son sekiz yıldır Obama-Clinton yönetiminde genişletilmiş Ortadoğu bölgesinde radikal İslam’ın yayıldığını ve bunun yaratmış olduğu terörün insanlar üzerindeki olumsuz etkilerini görüldüğünü” söyleyen Şimşek, “Genişletilmiş Ortadoğu bölgesindeki farklı din inanç ve etnik yapılardan kaynaklanan bir zenginlik vardı. Bu zenginlik yüzünden barışın ve insanlara arasındaki mutluluğun ancak laik ve demokratik yönetimlerle sağlanabilir. Ancak şunu görüyoruz ki bunun karşısına dini ve faşist yönetimler iktidarlara geliyor. Türkiye’nin kurucu babası Atatürk’ün ilkesi olan laik ve demokratik yönetim anlayışı savunulmalıdır. Fakat şunu gördük son sekiz yılda Obama ve Clinton’ın almış olduğu kararlarda laik ve demokrat yönetimleri sonlandırdılar. Daha çok dini yönetimleri iktidarlara taşıyıp o bölgelerde daha çok sorunların ortaya çıkmasını sağladılar. Bu sadece Türkiye, Irak, Suriye değil. Yemen, Suudi Arabistan’da, Afrika da olan olaylar da var. Orta Asya’da olan olaylar var. Özellikle baba Bush’un döneminden gelen yeşil kuşak politikasının artık çöktüğünü ve iflas ettiğini söylüyoruz. O bölgelerde bugün yaşadığımız sorunların çözümsüzlüğünün nedeni yeşil kuşak projesinin iflasıdır” diye konuştu.

‘Türkiye izleyeceği politikalarla kaderini tayin edecek’

Ortadoğu’da yeniden laik ve demokratik yönetimlerin desteklenmesi gerektiğine inandıklarını belirten Şimşek, “Trump ulusalcı bir politika izleyip, evrensel elitci politikalara karşı durmaktadır. Laik demokrasiyi yaymak isteyen reformcu Müslümanların desteklenmesini bekliyoruz. Türkiye izleyeceği politikalarla kaderini tayin edecektir. ABD’nin dünya genelinde ılımlı ve reformcu Müslümanların yanında olması gereklidir. Türkmenlere, Alevilere, Kürtlere, Yezidilere, Hıristiyanlara ve Yahudilere yapılan katliamların son bulmalıdır. İnsanlık, Irak ve Suriye’de IŞİD, El Nusra ve El Kaide, Hizbullah cihatçılarıyla birlikte PKK teröristlerine karşı zafer kazanmalıdır” dedi.

Ashley Ansara
Ashley Ansara

Ansara: ’Washington’daki yozlaşmış siyasi mekanizma yıkılacak’

Amerikan Ortadoğu Koalisyonunun Mısır kökenli üyesi Prof. Ashley Ansara, “Trump’ı, Washington’daki yozlaşmış siyasi mekanizmayı yıkacak gerçek bir Amerikan kahramanı olduğu için seçtik” diye konuştu.

Ansara, ”Genç kuşak Amerikan demokrasisinin temel öğeleri olan hürriyet, bağımsızlık ve mutluluğu bu dönemde hem içeride hem de dışarıda yaşayarak geliştirecek. Biz Amerikan Ortadoğu Koalisyonu olarak bu ülkenin büyüklüğüne inanıyoruz. Görevimiz Trump’ın seçilmesini sağlamakla bitmedi. Bu süreçten sonra Ortadoğu ülkelerinin demokrasiye kavuşması ve siyasi haklarının uygulanması için çalışacağız.”

Khalid Haidar
Khalid Haidar

Haidar: ‘Yezidilerin hak ve özgürlükleri gelişecek’

Amerikan Ortadoğu Koalisyonun Yezidi kökenli üyesi Khalid Haidar, IŞİD Suriye ve Irak’ta Yezidileri, Hristiyanları ve diğer azınlıkları hedef alıyor. Obama yönetimi, biz Mezopotamya yerli halkının, insan haklarını ve özgürlüklerini ihmal etti. Bu bölgede yaşayan yerli halkın, Irak ve Suriye’deki Yezidi ve Hristiyanların haklarının Trump döneminde verileceğini düşünüyorum. Sadece Ortadoğu’da yerel politikaların değişmesi yeterli değil. Bölgede ABD’nin de politikalarında değişim ve yenilik gerekiyor.

Seyeoum: 'İslamcı terör örgütlerine karşı savaşacağız’

Amerikan Ortadoğu Koalisyonun Etiyopyalı Laban Seyeoum, Etiyopyalılar olarak Somali’de, İslamcı terör örgütü El Shebab’a karşı mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu savaşta ABD daha fazla rol üstlenip bize desteğini arttırmalı. Bazı dış politikalar değişmek zorunda. Yeni dönemde, ABD’den Afrika’da radikal İslamcı teröre karşı savaşmak için daha fazla destek ve gerekli istihbarat sağlanacağını düşünüyoruz. Çin’in Afrika’da ekonomik olarak en önde geldiğini görüyoruz. Bu durum ABD lehine değişmeli" dedi.

Paul Hannosh
Paul Hannosh

Honnosh: ’Irak’ta Hristiyan halkına zulüm sona erecek ‘

Irak’ta yaşayan Katolik toplumu adına konuşan koalisyon üyesi Paul Honnosh, Irak kökenli bir Amerikalı olarak önceliklerinin, aileleri yurt dışında yaşayan Katolik Iraklıların ABD ve diğer batılı ülkelere yerleşmelerinin önünü açmak olacağını söyledi.

Reagan’ın kendi döneminde Rus kökenli Yahudilerin ABD’ye yerleşmesinin önünü açtığını belirterek, “ABD yönetimi de IŞİD’ten ve radikal İslam teröründen kaçan Hristiyan Iraklıların yardım etmelidir. Müslüman ülkelerden de zulümden kaçan kardeşlerine yardım etmesini bekliyoruz. Irak’ta yerlerinden edilen yüzbinlerce Hristiyan var. Eğer isterlerse yaşadıkları yerlere dönebilmeleri güvenlikleri sağlandıktan sonra gerçekleştirilmelidir. Kendi güvenliklerini sağlamaları için askeri eğitim ve bir takım idari haklar verilmelidir. Eğer Irak ulusal ordusu hava desteği veremiyorsa insansız uçaklar sağlanmalı. Hristiyan halkının eğitim, dil, dini özgürlükleri sağlanmalıdır.”

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG