Erişilebilirlik

Trump’ın Şirketi Vergi Kaçırmaktan Suçlu Bulundu


Eski ABD Başkanı Donald Trump
Eski ABD Başkanı Donald Trump

Donald Trump'ın emlak grubu Trump Organization, vergi makamlarını dolandırmak için 15 yıl boyunca komplo planı yürütmekten suçlu bulundu. Karar, 2024'te yeniden ABD Başkanı olmak için kampanya yürüten Trump’ın karşı karşıya olduğu yasal sorunlara bir yenisini daha eklendi.

Trump’ın Şirketi Vergi Kaçırmaktan Suçlu Bulundu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

Dünya çapında oteller, golf sahaları ve diğer gayrimenkulleri işleten Trump Organization, eski finans müdürü Allen Weisselberg dahil üst düzey yöneticilerin kişisel harcamalarını ödemekten ve onlara bağımsız yüklenicilermiş gibi ikramiye çekleri vermekten suçlu bulundu.

Şirket, vergi makamlarını dolandırmak için plan yapmak, komplo kurmak ve iş kayıtlarında tahrifat yapmak dahil tüm suçlamalardan suçlu bulunmasının ardından, 1,6 milyon dolara kadar para cezasıyla karşı karşıya. Trump bu davada bireysel olarak suçlanmadı.

New York'taki eyalet mahkemesinde görülen davaya başkanlık eden Yargıç Juan Merchan, cezanın açıklanacağı tarih olarak 13 Ocak’ı belirledi.

Trump Organization davası
Trump Organization davası

Trump Organization büyüklüğündeki bir şirket için para cezasının önemli olması beklenmese de suçlu bulunması, faaliyet kabiliyetini zorlaştırabilir.

75 yaşındaki , eski finans müdürü Allen Weisselberg, beş ay hapis cezası öngören bir savunma anlaşmasının parçası olarak, hükümetin yıldız tanığı olarak ifade verdi.

Davayı yürüten Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg kararı "çok adil" olarak nitelendirdi.

Bragg kararın ardından New York adliyesinde yaptığı açıklamada, Trump Organization’ın mahkum edilen iki birimi olan Trump Corporation ve Trump Payroll Corporation'dan bahsederek, "Eski başkanın şirketleri artık suç işlemiş hükümlüler" dedi.

Davada Trump'ı suçlamadığı için pişman olup olmadığı sorusuna Bragg yanıt vermedi; savcılığın Trump'a yönelik soruşturmasının devam ettiğini söyledi.

Temyiz süreci

Trump Organization'ın avukatlarından Alan Futerfas, şirketin temyize gideceğini ve kurumsal sorumluluğu düzenleyen ceza yasasının muğlak olduğunu söyledi.

Futerfas kararın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada "Davanın merkezinde bu yasa vardı" dedi.

Mahkeme jürisi, karar varmak için iki gün boyunca yaklaşık 12 saat müzakere etti.

Dava, şirketin Weisselberg dahil yöneticilere, gelirlerini bildirmeden ücretsiz kira ve araba kiralama gibi kişisel harcamalar ödediği ve Mar-a-lago Kulübü gibi diğer Trump kuruluşlarından vergi kesintisi yapmadan, çalışan dışı tazminat olarak ikramiye verdiği suçlamalarına odaklanıyordu.

Trump Organization, eski finans müdürü Allen Weisselberg
Trump Organization, eski finans müdürü Allen Weisselberg

Dört hafta süren duruşmada verilen ifadelere göre Trump her yıl ikramiye çeklerini imzaladı, Weisselberg'in torunlarının özel okul ücretlerini ödedi, Manhattan'daki lüks dairesinin kirasının ödenmesine izin verdi ve başka bir yöneticinin maaşından kesinti yapılmasını onayladı.

Savcı Joshua Steinglass Cuma günü yaptığı kapanış konuşmasında jüri üyelerine "Donald Trump'ın olaylardan bihaber olduğu gerçek değil" demiş, tüm bu menfaatlerin üst düzey yöneticileri "mutlu ve sadık" tutmak için tasarlandığını söylemişti.

Trump Organization’ın avukatları, Weisselberg'in bu planı şirkete değil kendisine fayda sağlamak için gerçekleştirdiğini savundular. Weisselberg şu anda ücretli izinde ve verdiği ifadede Ocak ayında 500 bin dolar daha ikramiye almayı umduğunu ifade etti.

Trump, 19 Kasım'da Truth Social platformunda ailesinin "şirket idaresinin faaliyetlerinden hiçbir ekonomik kazanç elde etmediğini" yazdı.

Ağustos ayında 1,76 milyon dolarlık gelirini vergi makamlarından gizlemekten suçlu bulunan Weisselberg, Trump'ın ilgili çekleri imzalamasına rağmen onunla komplo kurmadığını ifade etti.

Weisselberg, şirketin kendi maaşını arttırmak yerine kirasını, elektrik, su, gaz hizmetlerini, kendisi ve eşi için Mercedes-Benz araba kiralarını ve diğer kişisel harcamalarını ödeyerek tasarruf ettiğini, çünkü maaş artışının vergileri de hesaba katması gerektiğini söyledi.

Eski finans müdürü, Trump'ın 2017'de şirketin yönetimini devralan iki oğlunun, vergi kaçırma planını öğrendikten sonra bile kendisine zam yaptıklarını söyledi.

Trump ailesi
Trump ailesi

Oğullarının yönetime geldiği dönemde Trump, ABD Başkanı’ydı ve şirket daha büyük bir incelemeye hazırlanıyordu.

Weisselberg ifadesinde "Trump başkan olduğundan beri her şeyin düzgün bir şekilde yapıldığından emin olmak için şirkette tam bir temizlik sürecinden geçiyorduk" dedi.

Başkanlık için üçüncü kampanyasını 15 Kasım'da ilan eden Cumhuriyetçi Trump, yaptığı açıklamada karardan "hayal kırıklığına uğradığını" söyledi; davayı "Manhattan cadı avı" olarak nitelendirdi. Hem Bragg hem de suçlamaları yönelten selefi Cyrus Vance, Demokrat Partili isimler.

Trump Organization ayrıca New York eyaleti Başsavcısı Letitia James tarafından açılan bir dolandırıcılık davasıyla da karşı karşıya.

Trump'ın kendisi de ABD Adalet Bakanlığı tarafından, 2021 başında Beyaz Saray’dan ayrılırken hassas hükümet belgelerini de götürmesi ve Demokrat Joe Biden'a karşı kaybettiği Kasım 2020 seçimlerini tersine çevirme girişimleri nedeniyle soruşturuluyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG