Erişilebilirlik

Trump’ın Çevre Koruma Dairesi’ne Seçtiği İsim Tartışma Yarattı


Başkan seçilen Donald Trump, Çevre Koruma Dairesi’nin başına Barack Obama’nın iklim değişikliğiyle mücadele için karbon emisyonlarında değişiklik öngören planına karşı çıkan Scott Pruitt’i seçti.

Oklahoma eyaleti Adalet Bakanı olan Scott Pruitt, Ocak ayında Temiz Enerji Planı’nı iptal ettirmek için dava açan 27 eyalet yetkilisinden biriydi. Plan, eyaletlerden 2030’a kadar emisyonlarını 2005 yılındaki seviyenin %30 daha altına düşürmelerini istiyor. Aynı plan, yeşil enerji kullanımının yükseltilmesini öngörüyor.

Pritt, ikilim değişikliği konusunda şüpheleri olduğunu ortaya koymuş bir isim. Pritt ve Alabama Adalet Bakanı Luther Strange Mayıs ayında yazdıkları bir makalede iklim değişikliği ile ilgili olarak şirketlere karşı yasal yollara başvuran eyaletleri eleştirmişlerdi.

Trump da seçim kampanyası sırasında ikilim değişikliği ile ilgili farklı düşünceler ortaya koydu. Seçim sürecinde iklim değişikliğini “uydurma” olarak niteledi, ancak geçen ay New York Times’a verdiği söyleşide iklim değişikliğine insanların faaliyetlerinin neden olmuş olabileceğini ima etti.

Eyaletler, Obama’nın hedeflediği emisyon hedeflerinin var olan fosil yakıt enerji tesisleri ile başarılamayacağını belirtiyor.

Trump, kampanyası boyunca kömür enerjisine yatırım ve mevzuatı basitleştirme sözü verdi. Çevreci eski Başkan Yardımcısı Al Gore bu hafta Trump ile görüşmüştü.

Trump, Salı günü de küresel iklim ile mücadele konusunda öncü isimlerden aktör Leonardo DiCaprio ile görüştü. DiCaprio’nun vakfının sözcüsü Terry Tamminen, aktörün sürdürülebilir altyapı ile temiz enerji üreten şirketlerde iş yaratarak ekonominin güçlenebileceği konusunda bir plan sunduğunu kaydetti.

Bu hafta ayrıca 800’den fazla bilim insanı Trump’a bir mektup imzalayarak iklim değişikliğinin Amerikan ekonomisini, ulusal güvenliği ve kamu sağlığını tehdit ettiğini belirtti. Mektupta Trump’tan Obama’nın Temiz Enerji Planı’nı iptal etmemesi istendi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG