Erişilebilirlik

Trump'ın 100. Gününde Demokratlar Ne Yapıyor?


Trump'ın 100. Gününde Demokratlar Ne Yapıyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Donald Trump, Beyaz Saray’daki ilk 100 günü 29 Nisan’da yani bugün tamamlıyor. Trump’ın kampanyası sırasında verdiği sözlerin ne kadarını yerine getirebildiği en büyük tartışma konusu. Başarıyı ölçen “İlk 100 gün” uygulaması Franklin Roosevelt’in göreve geldiği 1933’ten bu yana var. Bu son 100 gün aynı zamanda Demokratlar’ın yeni başkana bundan sonraki yaklaşımları için de belirleyici olacak.

Kongre üyelerinin katıldığı son açık oturumlarda Demokratlar, Cumhuriyetçiler’i Başkan Trump’a verdikleri destek konusunda epey zorladı. Arizona Senatörü Cumhuriyetçi Jeff Blake hedeftekilerden biriydi.

Demokratlar, Trump’ın vergi iadeleriyle ilgili bilgiyi açıklamayı reddetmesi üzerine düzenlenen protestolara da katıldı. Haziran’da Georgia eyaletinde düzenlenecek özel Kongre seçimleri de, en önem verdikleri konu, çünkü bu seçim Trump’ın popülaritesini de gözler önüne serecek.

Eski başkan adaylarından Bernie Sanders da, çıktığı gezide Demokrat Parti’nin yenilenmesine yeni bir enerjiyle yaklaşıyor.

Demokratlar da bir yandan Trump’a karşı duruşlarını güçlendiriyor. Buarada Trump’ın Kongre’de bütçe krizini önlemek için Demokratlar’a ihtiyacı olabilir.

Brookings Enstitüsü’nden Sarah Binder, Trump’ın işbirliği umuduna Demokratlar’ın sıcak bakmadığı görüşünde.

“Bence Demokratlar, gerçekten ama gerçekten desteklemiyorlarsa, Cumhuriyetçiler’le işbirliğinin, partiye seçmen kazandırmadığını öğrendiler. Zaten Demokratlar üzerinde Trump ile işbirliği yapmaları için bir baskı da yok. Bu yüzden böyle bir olasılık görmüyorum.”

Brookings Enstitüsü’nden William Galston da, Trump’ın sağlık reform ve başka konularda Cumhuriyetçiler içinde bölünmelerle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

“Bir başkan olarak dostlarınızı birleştirmek, düşmanlarınızı da bölmek istersiniz. Trump, şu ana kadar tam tersini yaptı. Belki niyeti bu değildi ama yaptı.”

Ancak Trump’a karşı aceleci bir muhalefet de bazı riskler taşıyor.

“Sürekli direniş, Demokrat Parti için bu aralar en doğru strateji olmayabilir. Bu ülkede birşeylerin yoluna konmasına, partilerin orta noktada buluşmasına ihtiyaç var.”

Hillary Clinton’ın geçen yıl başkanlık seçimini kaybetmesinden sonra kimlik bunalımı süren Demokrat Parti’yi yeniden birleştiren en önemli faktör Trump’in siyasi bocalamaları oldu. Uzmanlara göre, bu da Demokratlar’ın muhalefetini daha da güçlendirdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG