Erişilebilirlik

Trump İlk Yurtdışı Ziyaretini Ortadoğu’ya Yapıyor


Başkan Donald Trump göreve geldikten sonraki ilk yurtdışı seyahatini bu ay içinde yapacak. İlk önce İsrail ve Suudi Arabistan’ı ziyaret edecek olan Trump, daha sonra da Vatikan, Brüksel ve İtalya’ya gidecek.

Trump, Beyaz Saray’daki mesaisine başladıktan sonra gerek Washington gerekse de Florida’da çok sayıda devlet ya da hükümet başkanıyla biraraya gelmişti ama yurtdışına ilk seyahat durağı olarak Ortadoğu’yu seçti. Trump, İsrail ve Filistin arasında bir barış anlaşmasına arabuluculuk yapmak istediğini açıklamıştı. Amerikan başkanlarının bu hedef doğrultusunda geçmişte yürüttüğü girişimler başarısız olmuştu.

Trump İlk Yurtdışı Ziyaretini Ortadoğu’ya Yapıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:28 0:00

Beyaz Saray’da dini özgürlüklerle ilgili bir etkinlik sırasında konuşan Trump, “Suudi Arabistan İslam dinindeki en kutsal iki mekanın emanetçisi. Orası aşırılık, terörizm ve şiddetle mücadele etmek ve genç Müslümanlar için daha adil ve ümitli bir geleceği kucaklamak için Müslüman müttefiklerimizle yeni bir işbirliği ve destek temeli inşa etmeye başlayacağımız yer” dedi.

Trump, “Görevimiz, diğerlerini nasıl yaşayacakları noktasında birşeye zorlamak değil, terörle mücadele ve savaşların vurduğu Ortadoğu’ya güvenlik, yeni fırsatlar ve istikrar getirme hedefini paylaşan bir dostlar ve ortaklar koalisyonu oluşturmak” diye konuştu.

Turun Ortadoğu ayağının tarihleri net değil ancak Trump’ın 24 Mayıs’ta Papa Francis’le görüşeceği Vatikan ziyaretinin öncesinde olacak.

Başkan Trump sonraki iki gün de, 25 Mayıs’ta Brüksel’de NATO zirvesine, 26 Mayıs’ta da İtalya’nın Sicilya adasında G-7 zirvesine katılacak.

Beyaz Saray, Trump’ın Suudi Arabistan’da Kral Salman’la biraraya geleceğini, “terör grupları ve radikal ideolojilerle mücadele dahil iki ülkeyi ilgilendiren stratejik konuları” ele alacağını bildirdi.

Trump, İsrail’de de Başbakan Benyamin Netanyahu ile görüşecek. Beyaz Saray, iki liderin görüşmede, “İran ve taşeron olarak kullandığı gruplarla IŞİD ve diğer terör örgütlerinin oluşturduğu tehditlere karşı mücadele dahil bir dizi bölgesel konuyu” masaya yatıracağını açıkladı. Trump ve Netanyanu ayrıca, İsrail ve Filistin arasında gerçek ve kalıcı bir barış anlaşmasına ulaşabilmenin yollarını konuşacak.

Trump seyahatinin bu kısmında Filistin lideri Mahmud Abbas ile de tekrar biraraya gelmeyi planlıyor. Trump ve Abbas Çarşamba günü de Beyaz Saray’da görüşmüştü.

İtalya’da da Papa Francis ile ABD ve dini toplumlar arasındaki işbirliği hakkında görüşmeler yapmayı planlayan Trump, Roma’da İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’yla da biraraya gelecek.

Trump Roma’dan da NATO zirvesi ile AB ve Belçikalı liderlerle görüşmeler için Brüksel’e, oradan da G-7 zirvesi için Sicilya’ya geçecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG