Erişilebilirlik

Trump H1B Çalışma Vizesi Şartlarını Sıkılaştıran Kararname İmzaladı


Başkan Donald Trump başta federal kurumlar olmak üzere Amerikan şirketlerinin yabancı işçi çalıştırmaları ile ilgili vize programlarının sıkılaştırılmasını öngören bir başkanlık kararnamesi imzaladı.

H1-B Vizesi Nedir?
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00



Amerika’da özellikle teknoloji şirketleri ve bazı federal kurumlar yurtdışından üniversite mezunu kişileri H1B olarak adlandırılan vizelerle ülkeye getirebiliyor. Ancak kurallar gereği her yıl sadece 85 bin yabancıya bu vizeden veriliyor. Bu vizelerin 20 bini master ve daha üst derecede eğitim almış uzman ve bilimadamları için ayrılıyor. Söz konusu vizeler 3 yıllık olarak veriliyor ve 6 yıla kadar uzatılabiliyor. Ayrıca bu vizeyi alan kişiler Amerika’ya gelirken eşleri ve 21 yaşına kadar çocuklarını da birlikte getirebiliyorlar. Eğer bu vizeler ile ilgili 85 binden fazla başvuru olursa o durumda hükümet tarafından başvurular arasından kura çekimi yöntemi ile seçim yapılarak vize verilecek kişiler belirleniyor.

Başkan Trump başkanlık kararnamesini imzalamadan önce yaptığı konuşmada H1B çalışma vizesinin kura ile verilmesini eleştirdi. Trump “Şu anda bu vize kura ile veriliyor ve bu doğru bir yöntem değil. Daha yetenekli olan insanların tespit edilip onlara verilmesi lazım. Ama bunu yaparken de Amerikalıları işten çıkarıp bu vize sahipleri işe alınmamalı” dedi.

Trump’ın ‘Amerikan al, Amerikan çalıştır’ sloganı ile başlattığı kampanyası hem federal kurumlar hem de özel sektörün Amerikan vatandaşlarını çalışan olarak işe almalarını teşvik etmeyi öngörüyor. Aynı kampanya, hem Amerikalı şirketlere hem de vatandaşlara, Amerikan ürünleri satın alın çağrısında bulunuyor.

Uzmanlar H1B vizelerine yönelik düzenlemelerin teknoloji şirketlerini zora sokmasının beklendiğine dikkat çekiyorlar. Özellikle bilgisayar şirketlerinin bu vize ile çok sayıda yabancı çalışanı Amerika’ya getirdikleri ifade ediliyor. Çoğunlukla Hindistan’dan gelen bilgisayar uzmanlarının bu vize ile Amerikan şirketlerine alındığı, öyle ki 2015 yılında verilen H1B vizelerinin yüzde 70’inin Hindistan vatandaşları tarafından kullanıldığı belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG