Erişilebilirlik

Trump Dışişleri Bakanı Adaylarına Bir İsim Daha Ekledi


Amerika’da başkan seçilen Donald Trump, kabinesini belirleme çalışmalarını sürdürüyor. New York’ta Trump Tower’ın lobisinde gazetecilere konuşan Trump, bu konuda gün boyunca görüşmelerinin sürdüğünü bildirdi.

En merak edilen kabine üyeliklerinin başında dışişleri bakanlığı geliyor. Başkan Yardımcısı olacak Mike Pence, MSNBC’ye yaptığı açıklamada, Trump’ın dışişleri bakanını seçmek için acele etmediğini söyledi.

Donald Trump’ın sözcüsü Jason Miller da, Trump’ın doğru seçim yaptığından emin olmak ve ülkede yapmak istediklerine yönelik vizyonunu paylaşan bir ismi seçmek istediğini belirtti.

Trump bugüne kadar 2012 seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olan Mitt Romney dahil birçok isimle görüştü. En güçlü adayın şu anda Romney olduğu, eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani’nin gerilere düştüğü yönünde haberler bulunuyor.

Trump’ın olası dışişleri bakanı adayları olarak bugün görüşmeyi planladığı isimler arasında petrol şirketi ExxonMobile’in CEO’su Rex Tillerson da yer alıyor. 64 yaşındaki Tillerson’ın hükümet tecrübesi bulunmuyor, ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve diğer dünya liderleriyle yakın bağlara sahip bir isim. Dışişleri bakanı olarak görevlendirilmesinin 50’nin üzerinde ülkede faaliyetleri bulunan Exxon’da finansal hisselere sahip olması nedeniyle çıkar çatışması yaratabileceği yorumları yapılıyor.

Trump, olası dışişleri bakanları listesini geçen hafta itibariyle 4’e indirmişti. Bu isimler, Romney ve Giuliani’nin yanısıra eski CIA Başkanı David Petraeus ve Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Corker. Ancak bu listeye sürekli yeni isimler ilave edilebiliyor. Trump’ın ayrıca, Amerika’nın eski BM Daimi Temsilcisi John Bolton’ın yanında, emekli amiral James Stavridis ve eski Pekin Büyükelçisi Jon Huntsman ile de görüştüğü kaydediliyor.

Trump bugün, eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, Iowa Valisi Terry Branstad, radyo yorumcusu Laura Ingraham ve Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser ile de biraraya gelmeyi planlıyor.

Öte yandan Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla, Boeing firmasına başkanlık uçağı Air Force One üretimi için sunulan siparişi iptal etmek istediğini duyurdu. Hükümet, Boeing firmasıyla en az iki yeni uçak yapımı için sözleşme imzalamıştı. Uçakların 2024 yılında hizmete girmesi planlanıyordu.

Uçakların ilk başta maliyeti 3 milyar dolar civarıydı ancak bedelin giderek yükseldiği belirtiliyor. Trump tweet mesajında, bedelin 4 milyar doları aştığını ve artık kontrol edilemediğini kaydetti.

Trump, tweet mesajındaki açıklamasını daha sonra Trump Tower’da kendisini bekleyen gazetecilerin yanına sürpriz bir şekilde indiğinde de tekrarladı.

Boeing ise verdiği yanıtta, sözleşmenin, Trump’ın belirttiği şekilde 4 milyar doların tutarında değil, 170 milyon dolarlık bir sözleşme olduğunu savundu.

Trump bugün North Carolina eyaletinin Fayettville kentinde düzenleyeceği etkinlikte, emekli general James Mattis’i savunma bakanı olarak seçtiğini resmen açıklayacak. Fayettville, dünyadaki en büyük askeri üsse ev sahipliği yapıyor.

Bu arada, New York’ta Trump Tower’ın önünde, Yeşil Parti adayı Jill Stein’in başvurusuyla üç eyalette oyların yeniden sayılması girişimini destekleyenlerce bir miting düzenlendi.

Mitingde konuşan Stein, Donald Trump’a hitaben, “Korkacak birşey yok. Eğer demokrasiye, zaferinin güvenilirliğine inanıyorsan, silahlarını indir, bürokratik engellemelerini kaldır, gözdağına son ver ve demokrasi çağrısı yapan biz Amerikan halkına katıl” diye konuştu.

Aynı alanda Trump destekçileri de vardı. Onlar da, Stein’ın grubunu hayal görmekle eleştirerek, “Sonuç değişmeyecek. 20 Ocak 2017’de Trump Başkan” şeklinde slogan attılar.

Mahkeme üç kararsız eyaletten biri olan Michigan’da yeniden sayımın başlaması yönünde hüküm vermişti ancak Pennsylvania’da hukuki süreç hala devam ediyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG