Erişilebilirlik

Trump Clinton’ın Soruşturulmasına Artık Sıcak Bakmıyor


Amerika’da başkan seçilen Donald Trump, seçimlerde geride bıraktığı Demokrat rakibi Hillary Clinton hakkında daha fazla soruşturma yürütülmesine sıcak bakmadığını söyledi.

Trump seçim kampanyası döneminde, Clinton’a dışişleri bakanı olduğu dönemde özel elektronik posta sunucusunu kullanmasından dolayı sürekli sert biçimde yüklenmiş, hatta başkan olması halinde onu hapse attırma sözü vermişti.

Ancak, seçimlerden sonra bu konuda yumuşadığının işaretlerini veren Trump, New York Times gazetesi muhabirleri ve editörlerinin sorularını yanıtlarken, Clinton hakkında yeni soruşturma açılmasının, ülke açısından “çok çok bölücü olacağı” yorumunda bulundu.

Trump, “Benim eğilimim, yetkim elverdiği ölçüde ‘artık önümüze bakalım’ deme yönünde. Bu konu çok uzun zamandır gündemde, artık bıkkınlık verdi” diye konuştu.

Konuyu artık tamamen kapatıp kapatmadığının sorulması üzerine Trump, “Üzerinde çok güçlü hissiyatlar beslediğim bir konu değil. Clinton’ları incitmek istemiyorum, gerçekten istemiyorum” ifadesini kullandı.

Trump aylar süren seçim kampanyası boyunca Clinton’ı e-postalarda ulusal güvenlik bilgilerini riske atmakla suçlamış, destekçileri mitinglerde “Onu (Clinton’ı) hapse at” şeklinde tezahüratlarda bulunmuştu. Clinton için sürekli olarak “sahtekar Hillary” diyen Trump, başkan seçilmesi halinde Clinton’ı soruşturmak üzere özel bir savcı atayacağını söylemişti.

Ancak savcılar Clinton hakkında yeniden soruşturma açarsa Trump’ın soruşturmayı önleme yetkisi bulunmuyor.

Clinton’ın dışişleri bakanı olduğu dönemde resmi yazışmalarını New York’ta evindeki özel sunucusundan yürütmesi seçimlerde en çok tartışılan konulardan biriydi. Anketler birçok seçmenin, Clinton’ın dürüstlüğünden kuşku duyduğunu ortaya koydu. Clinton, bu hareketinden dolayı özür dilemiş, ancak özel sunucusundan devlet sırrı paylaşmadığını söylemişti.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) konuyla ilgili soruşturma başlatmış ve e-postalarda bazı hizmete özel bilgiler tespit etmişti. Ancak FBI geçen Temmuz ayında vardığı kararda, Clinton’ın “aşırı özensiz” davransa da, yargılanmasını gerektirecek bir durum olmadığını açıklamıştı.

FBI Başkanı James Comey 8 Kasım seçimlerine 11 gün kala dosyayı yeniden açmış, yetkililerin Clinton’ın danışmanı Huma Abidin’in ayrı yaşadığı eşinin bilgisayarında bulunan Clinton’a ait yeni e-postaları incelediğini bildirmişti. Comey seçimlere iki gün kala e-postalarda yeni bir unsurun bulunmadığını, Temmuz ayındaki kararlarının değişmediğini bildirmişti. Ancak Trump’ın seçim zaferinin ardından Clinton ve birçok Demokrat, yenilgide Comey’nin e-posta dosyasını seçime bu kadar az zaman kala yeniden açmasının önemli rol oynadığını savunmuştu.

Amerikalı siyasi uzmanlar ise, Clinton’ın seçim yenilgisini, beyaz, işçi sınıf seçmenlerle bağ kuramamasına bağlıyor. Clinton seçimlerde, Obama’nın önceki her iki seçimde de kazandığı çok sayıda eyaleti kaybetti.

Trump, 20 Ocak’ta başkanlığı resmen Barack Obama’dan devralacak.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG