Erişilebilirlik

Trump Beyaz Saray’a Gitti New York Rahatladı


Başkanlık görevine başladıktan sonra, Beyaz Saray’a yerleşen Başkan Donald Trump ara sıra da olsa Manhattan’daki 58 katlı Trump Tower’ın en üst üç katında yaşamaya devam ediyor. Trump ailesinin diğer fertleri de hala ‘Trump Tower’da yaşamlarını sürdürüyor.

Trump’ın Beyaz Saray’a taşınması, yaşadığı beşinci caddedeki esnafın yeniden nefes almasına, protestolar ve koruma tedbirleri nedeniyle bütçesi alt üst olan New York Belediyesini de rahatlattı.

New York kongreden ek bütçe talep etti

Trump’ın başkan seçilmesinin ardında protesto gösterilerinin en yoğunluklu olarak yaşandığı ‘Trump Tower’ın ve ailenin fertlerinin koruma tedbirleri nedeniyle New York Belediyesi seçim sonuçların kendilerine pahalıya mal olduğu belirtmişti.

Geçtiğimiz Aralık ayında Belediye Başkan Bill de Blasio, Kongre'den, Başkan Trump ve ailesine uygulanan koruma tedbirlerini gerekçe göstererek, bütçelerinin altüst olduğunu öne sürmüş, New York'a 35 milyon dolar ek ödeme yapılmasını istemişti.

Yetkililer gerçek masrafların kanıtını görmek istediği için federal bütçeden New York Belediyesine sadece 7 milyon dolar gönderilmesine onay verdi.

Federal bütçeden istedikleri parayı alamayan New York Belediyesi, Trump ve ailesini koruma tedbirlerini yeniden gözden geçirdi. Başkan Trump’ın, Beyaz Saray’a yerleşmesi polisin işini kolaylaştırdı. Protestolar azalınca polislere verilen fazla mesai ücretlerinin miktarı da düştü.

New York Belediyesi, Başkan Donald Trump ve ailesini korumak için kongreden istedikleri ek bütçede indirime gitti.

Trump’ın New York’a 75 günlük maliyeti 25.7 milyon dolar

New York Eyaleti Temsilciler Meclisi üyelerine Başkan Trump’ı koruma maliyetiyle ilgili yeni bir dilekçe gönderdi.

New York Emniyet Müdürü James O’Neill imzasıyla gönderilen yeni dilekçede, seçim gününden itibaren Başkan Trump’ın seçildiği son 75 günü New York Belediyesine bağlı polis ve itfaiye toplam faturasının 25.7 milyon dolar olduğu belirtildi.

Bu bedelin 24 milyon dolarının New York Emniyet Müdürlüğüne bağlı polislere, 1.7 milyon dolarında itfaiye teşkilatına harcandığı kaydedildi. Bu şekilde federal bütçeden New York Belediye Başkanı Blasio’ nun geçtiğimiz Aralık ayında talep ettiği paradan 10 milyon dolar daha az istenmiş oldu.

Kongre üyelerine sunulan dilekçede New York Emniyet Müdürü O'Neill, daha önce Trump ve ailesinin korumak için Aralık ayında 35 milyon dolar tahmini bir bütçe çıkardıklarını belirtti. Emniyet Müdürü O’Neill, yaptıkları kapsamlı analizler sonucunda koruma giderleri azaltmaya başardıklarını, polis ve diğer görevlilerin yaptıkları fazla mesailerde giderlerin azalmasıyla Başkan Trump ve ailesini New York’ta koruma bütçesini düşürebildiklerini belirtti.

Başkan Trump’ın New York polisine bir günlük maliyeti 308 bin dolar

New York Belediyesi adına New York Emniyet Müdürü O’Neill’in kongre üyelerine yazdığı son dilekçede, federal bütçeden ek olarak 18.7 milyon doları talep etti.

Emniyet Müdürü O'Neill, New York polisinin, ‘Trump Tower’ı’ günlük koruma günlük maliyeti 127.000 ila 146.000 dolar arasında değiştiğini ifade etti.

Ayrıca Başkan Trump’ın Manhattan’daki evinde olduğu zaman ise koruma harcamasının günlük 308 bin dolara yükseldiğini vurguladı.

Beşinci cadde esnafı rahatladı

Manhattan’ın pahalı markaların mağazalarının yer aldığı ünlü Beşinci Caddesi’ de, Trump’ın Beyaz Saray’a yerleşmesi sonrasında rahat bir nefes aldı. Trump’ın başkan seçilmesi sonrasında protestoların merkezi haline dönüşen ‘Trump Tower’ın beşinci cadde olması dünyaca ünlü markaların mağazalarını sıkıntıya sokmuştu.

Protestolar nedeniyle alınan polisiye önlemler, trafik akışının değişmesi, kapatılan yollar nedeniyle cadde esnafı iş yapamaz hale gelmişti.

Daha önce işleri durma noktasına gelen mağazalar da şimdi işler yeniden normale döndü.

Protestolar yüzünden alınan güvenlik önlemleri nedeniyle kamuya kapatılan ‘Trump Tower’ın’ mağaza ve işletmeleri yeniden halka açıldı.

Gizli Servisin kontrolünde yapılan yoğun aramalarla da girilebilse Trump Tower’ daki işletmeler de eski müşterilerine yeniden kavuştu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG