Erişilebilirlik

‘Trump Başkan Seçilirse Türkiye’ye Yatırımların Önü Açılır’


New York’ta Türk toplumunun önde gelen aktivist ve toplum liderlerinden İbrahim Kurtuluş, Trump’ın başkan seçilmesi halinde Türkiye’ye yapılacak dış yatırımlarda patlama yaşanacağını söyledi.

Wall Street’in simgesi ‘Boğa Heykeli’ne her yıl geleneksel olarak Türk bayrağı çekilmesi törenlerinin öncüsü olan ve 25 yıldır Wall Street’te borsa ve finans uzmanı olarak çalışan Kurtuluş, Trump’ın başkanlığında Wall Street’te girişimlerin önünün açılacağını, ABD’de ekonominin yeniden canlanacağını savundu.

ABD’de önümüzdeki hafta yapılacak başkanlık seçimleriyle ilgili görüşlerini Amerika’nın Sesi’ne değerlendiren Kurtuluş, “Wall Street her ne kadar Trump’a mesafeli yaklaşsa da başkan seçilmesi halinde, ABD’de girişimin önünün açılacağını, Wall Street aracılığıyla hem ABD’de hem de dünyada ciddi bir ekonomik büyümenin önünün açılacağını söyledi.

‘Amerika iç ve dış piyasalarda soğuk savaş dönemindeki gibi hareket ediyor’

Kurtuluş, neden Trump’ı desteklediğini şöyle açıkladı,“ Türk Amerikan toplumu aktivisti olarak Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ a gönülden destek veriyorum. Neden mi? Amerika kıtasında ve Amerika dışında dünya çapında değişik bir bakış gerektiğine inanıyorum. Amerika’nın iç ve dış politikaları halen neredeyse soğuk savaş döneminde olduğu gibi devam ediyor. O dönemden kalan uygulamalar iç ve dış piyasada halen devam ediyor. Dünya çok değişti ve değişmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söylediği gibi dünya beş ülkeden daha büyük. Amerika’nın bunu da görmesi gerekiyor” dedi.

‘ABD’nin yaptığı ticari anlaşmalarda uygulamalar hatalı’

ABD’nin yapmış olduğu uluslararası ticaret anlaşmalarındaki uygulamaları eleştiren Kurtuluş, “Trump, dünya ile yapılan ticari anlaşmalarda her iki tarafın çıkarlarının ortak bir şekilde korunacağını ifade ediyor. NAFTA denilen anlaşmaya göre Amerika’nın Michigan eyaletinde en büyük televizyonlarını ekranlarını yapan bir kurum, bu televizyonun parçalarını Çin’den alıp Michigan’a getiriyor. Gelen parçaları Meksika’ya gönderip orada montajını yaptırıyor. Meksika’da kurulan bu televizyonlar yeniden Amerika sınırları içerisine geliyor. Paketlendikten sonra da buradan pazarlaması yapılıyor. Bir Amerikalı olarak ben bu ülkede vergi veriyorum. Burası benim memleketim. Ben önce Amerikalıyım. Annem babam Türkiye Cumhuriyeti’nden Mustafa Kemal Atatürk’ün geldiği topraklardan geldi ama ben ailem çocuklarım burada ekmek yiyoruz. Önce yeni memleketimiz olan ABD’nin çıkarlarını gözden geçirmemiz lazım. Yabancı ülkelerin çıkarlarını değil. ABD’nin yapmış olduğu tüm bu anlaşmalar yanlış uygulanmıştır. Wall Street’in finans bölümünden geldiğim için bunu çok daha iyi anlıyorum. Bütün bu yanlış uygulamalar derhal durdurulmalıdır” dedi.

‘Trump cebindeki parasını Türkiye’ye götürdü’

Trump’ın başkan olmasıyla ABD ile Türkiye arasındaki ticaretin önünün açılacağını iddia eden Kurtuluş, “Trump’ın iş adamı kökenli olması önemli bir avantaj. Trump, Türkiye’ye cebindeki parayı götürdü. Türkiye’ye yatırım yaptı. Pazarda istikrar olduğu zaman piyasalar rahat hareket eder. Güven oluşur, Trump başkan seçilirse onun başarılı bir işadamı geçmişinin olması nedeniyle Türkiye’nin kapıları ticaret için daha da açılacak. Türkiye Cumhuriyeti, Trump’ın başkanlık döneminde daha sağlam bir şekilde yürüyecektir. Türkiye’de yatırımların önü açılacaktır. Türkiye’nin uluslararası ticarette rolü artacaktır” diye konuştu.

‘Trump zaten milyarder Wall Street’in parasına ihtiyacı yok’

Wall Street’in daha çok Hillary Clinton’ı desteklediğini öne süren Kurtuluş, “Wall Street’in kendi çıkarları var. Başkanları yönlendirmek için kampanyalarında destek çeklerini yazarlar. Hillary Clinton seçilirse Wall Street’in kuklası olacak. Wall Street’teki bankerler kampanyasında milyonlarca dolar tutarında yardım gerçekleştirdiler. Hillary seçilirse vatandaşı mı dinleyecek? Yoksa kendisine on milyonlarca dolar yardım eden Wall Street bankerlerini mi? Wall Street bir kuklayı yönlendirmek istiyor. Bu yüzden Clinton’a daha fazla yanaşıyorlar. Trump’a niye yanaşamıyorlar? Zaten adam milyarder. Trump satılacak olan bir kişi değil. Milyarder olduğu için kimsenin parasına ihtiyacı yok. Bu nedenle Wall Street biraz daha Clinton’ın tarafında görünüyor” dedi.

‘Wall Street’te sıkıyönetimi kaldıracak’

Wall Street’te son sekiz yılda getirilen bazı kuralları sıkıyönetim kuralları olarak değerlendiren Kurtuluş, “Eğer Trump seçilirse Wall Street’te girişimin önünü kesen kural ve uygulamalara derhal son verecektir. Wall Street’te getirilmiş sıkıyönetim kuralları var. Wall Street’te birçok girişimcinin bu uygulamalarla önü geçiliyor. Girişimcilerin önü bu kurallar yüzünden açılamıyor. Dünyayı değiştirecek buluş ve girişimlerin hep yanında olan Wall Street bu sıkıyönetim uygulamaları yüzden yeni girişimcilere destek veremiyor. Bu yüzden faizler düşük oranlarda kalıyor. Büyüme artmıyor. Son sekiz senede gelen bu kurallar nedeniyle Wall Street girişimlere destek olamıyor ve çağın gerisinde kalıyor. Küçük girişimci ve ABD’nin kalbi olan küçük iş sahiplerinin önü açılacak. Son sekiz senede küçük iş sahiplerinin önleri kesildi. Ortalama GDP’ye bakıldığı zaman yüzde ikinin üzerine çıkamadığını görüyoruz. ABD her çeyrekte büyüse de peş peşe büyüme trendini bir türlü gösteremiyor. Bu sıkıyönetim kuralları Wall Street’ten kalkarsa ticaretin önünün açılacağını düşünüyorum” dedi.

‘Amerikan şirketlerinin trilyonları ülkeye geri dönecek’

ABD’de alınan kurumsal verginin oldukça yüksek olduğunu belirten Kurtuluş, bu nedenle Amerikan şirketlerinin paralarını yurt dışında tuttuğunu bunun da ekonomiyi daralttığını öne sürdü. Kurtuluş, “ABD’de şirketlerden alınan kurum vergisi dünyanın en üst seviyesinde. Demokratlar, sosyalizm yapısıyla hareket ediyorlar. Zenginden alıp fakire vermek istiyorlar. Bugün sağlıklı olup çalışmayan bunun yerine sosyal servislerden aldığı yardımla beslenen çok sayıda Amerikalı var. Bir şirket yüz dolar kazanıyorsa bunun 35’ini devlete vermek zorunda kalıyor. Vergi vermemek için Amerikan şirketleri paralarını offshorebankalarında tutuyor. Oralarda şirket açıp parasını Amerika’dan kaçırıyor. Google ve Apple gibi şirketler paralarını dış ülkelerde tutuyor. Trump, başkan olursa kurumsal vergileri yüzde onbeş oranına düşürecek ve bu şirketlerin ABD dışında tuttukları paralar yeniden ülkeye gelip ekonomiyi canlandıracak. Trilyonlarca dolar şu anda Amerika dışındaki bankalarda” dedi.

‘Amerika darbecileri destekledi’

Son sekiz yılda Obama’nın Hillary Clinton ile birlikte dünyada yanlış bir dış politika uyguladığını savunan Kurtuluş, “Dünyanın yüzde altmış petrolü Hürmüz Boğazı’ndan geçiyor. Boğazdan geçen gemilerin güvenliğini biz sağlıyoruz. Bugün Çin, kışları o boğazda gemi bulundurmuyor. Japonya ve Hindistan da öyle. Yalnızca biz gemilerimizi orada bulunduruyoruz. ABD savaş gemileri bu boğazın güvenliğini sağlıyor. Bu savaş gemilerinin orada yabancı ülkelerin gemilerini koruma görevinin parası da vergi ödeyen Amerikan vatandaşlarının cebinden çıkıyor. Ben niye Çin’in güvenliğinin parasını cebimden ödeyim ki. Laik ve halkın gücüyle iktidara gelen hükümetlere Obama yönetimi sırtını çevirmiştir. Obama hükümeti şimdiye kadar anti Amerikan karşıtlarına destek verdi. Yıllardır Mısır’da Amerika ile birlikte çalışan Hüsnü Mübarek’i devirdi. Darbecileri destekledi, demokratik yollardan seçilenlerin yanında durmadı. Bugün Mısır’da halkın seçmediği bir hükümet görevde. Demokrasi bu mu? Bunlar hep yanlış politikalar. İsrail devleti Amerika’nın en yakın müttefiki. Benjamin Netenyahu sırtını çevirdi. ABD İsrail’i yalnız bıraktı” dedi.

‘Obama yönetimi Amerika karşıtlarına destek verdi’

Hillary Clinton’ın seçilmesi halinde şimdiye kadar uygulanan yanlış dış politikaların süreceğini belirten Kurtuluş, “Bölgedeki diğer ülkelere de bakacak olursak laikleri desteklemediklerini görüyoruz. Mustafa Kemal’in Türkiye’sine son sekiz yılda yaptıklarına bakacak olursak Ankara’nın söylediklerine kulak asmadıklarını görüyoruz. Aksine Amerikan karşıtı görüşleri destekledi. Komünist ve Marksist gruplara destek verdi. PKK ve YPG gibi. ABD bu hataların aynısını Nikaragua’da da yaptı. İran’daki mollalara paralar yolladılar. İran’ın hedefi Mustafa Kemal’in Türkiye’sini yıkıp yerine şeriat rejimi getirmektir. ABD, demokratik güçlerin yanında olacağına mollaların yanında oldu. Irak’ın yüzde 60 İran’ın kontrolünde. Suriye’de bazı bölgelerin kontrolünü İran ele geçirdi. İran’ın Akdeniz’e kadar uzanan bir koridoru oldu. Obama yönetiminin hataları akla ermeyecek bir şekilde. Amerika’ya dost olmayan gurup ve ülkelerle işbirliği içerisine girdiler. Libya’da benzeri hatalar yaptılar. Kaddafi diktatör dediler oradaki karşıtları desteklediler. O zaman neden İran’a müdahale etmiyorsun? Ortadoğu’daki en büyük stratejik ortağın Türkiye. Kore’den, soğuk savaş döneminden beri, Afganistan’da, teröre karşı verdiğin mücadeledeki NATO üyesi ortağını yan tarafa atıyorsun. Bu kabul edilir gibi bir durum değildir. Dış politikaları iflas etmiştir. Suriye’de içinden çıkılamayacak bir durumun oluşmasında bu tür yanlış dış politikalar olmuştur” dedi.

‘Türkiye ile ABD arasında sorunlar biter’

Trump başkan seçilirse Türkiye ile ABD ilişkilerinin yeniden rayına gireceğini ifade eden Kurtuluş, iki ülke arasında sorunların ve görüş ayrılıklarının çözüleceğini savundu. Kurtuluş, Türkiye’nin bölgede güçlü bir konumda olduğunu belirterek Trump’ın iki ülke arasında ilişkileri canlandıracağını söyledi. Kurtuluş, ‘Açıkça söyleyeyim ben sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın amigosu değilim. Bir bankacı olarak düşündüğüm zaman bugün Türkiye’nin etrafındaki ülkelere bakmak lazım. Yunanistan iflas etmiş. Ukrayna’nın bir kısmı işgal altında. Gürcistan’ın yüzde 15’i işgal altında. İran’ın mollaları demokratik ülkeleri yıkma çabasında. Suriye ve Irak’ta kıyamet kopuyor. Son yıllarda bu vizyonu yöneten Recep Tayyip Erdoğan’ı, bir CEO olarak işime gözümü kırpmadan alırım. Çok kayda değer önemli şeyler yapıyor. Çok doğru kararlar alıyor. Dış politikalarda yanlışlar yapsalar da hatalarını düzeltme çabaları içerisine girdiler. Türkiye’de Ortadoğu’yu anlayan bir Cumhurbaşkanı vizyonu var. Bugün Türkiye Cumhuriyeti bölgede önderlik sıfatı elde ederek söz sahibi oluyor. Bugün Türkiye dünyanın en büyük lobisine sahip İsrail’e bile dur diyebiliyor. Darbe öncesi ve sonrası gösterdiği liderlik sıfatı çok önemli. Darbe girişiminden sonra Ankara her konuda masada olacağını söyledi. Bunun hem Washington’dahem de dünyada çok önemli etkileri oldu” dedi.

‘Poconos’ta terörist var’

Trump’ın, Müslümanlara karşı olmadığını savunan Kurtuluş,“Trump, Müslümanlara asla karşı değil. Aksine huzur dini olan Müslümanlığı destekliyor. Trump İslam’ı radikalleştirenlere, mollalara, kafa kesenlere, dini kendi amaçları için kullananlara bir karşı duruş sergiliyor. Trump’ın Müslüman ülkelerde yatırımları var. Çalışanlarının yüzde 10’u Müslüman” dedi. Darbe girişiminin ardında olduğu iddia edilen Fethullah Gülen’in ABD’den Türkiye’ye iade sürecinin bir an önce başlatılması gerektiğini savunan Kurtuluş, “Burada bir söz var bir şey görürsen ihbar et diye. Evet ihbar ediyorum Poconos’ta terörist var” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG