Erişilebilirlik

Trump Amerika'nın Kapılarını Kapattı


ABD’nin kapıları sığınmacılara kapandı. ABD Başkanı Donald Trump, imzaladığı son başkanlık kararnamesiyle Suriyeli sığınmacıların kabulünü ikinci bir emre kadar durdurdu. Müslüman ülkelerden sığınmacıların girişini de geçici olarak yasakladı.

ABD'nin yeni Savunma Bakanı James Mattis'in yemin töreninin ardından Pentagon'da imzalanan “Yabancı Teröristlerin Birleşik Devletler’e Girişinden Ulusun Korunması” başlıklı kararname ile:

- Sığınmacı Kabul Programı'nda (USRAP) gerekli değişiklikler yapılana kadar Suriyeli sığınmacıların ülkeye girmesi durduruldu,

- Terörle bağlantılı bazı Müslüman ülkelerden sığınmacı kabulü 90 günlüğüne askıya alındı,

- Tüm mültecilerin Amerika’ya girişi 120 gün boyunca askıya alındı. Hali hazırda onaylanan mülteciler için ek güvenlik taraması istendi.

Öte yandan Trump katıldığı bir televizyon programında, Ortadoğu'dan gelecek Hıristiyan sığınmacılara öncelik verileceğini de açıkladı.

Kararnamaye uluslararası arenada ilk tepki İran’dan geldi. Tahran yönetimi, ülkeye ABD vatandaşı girişini yasaklayacağını duyurdu. Yapılan açıklamada, kararnamenin Müslüman dünyasına hakaret olduğu ifadeleri yer aldı.

Donald Trump, seçim kampanyası boyunca Müslümanların ABD'ye girişine kısıtlama vaadinde bulunmuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG