Erişilebilirlik

“Trump Altıncı En Büyük Tehdit”


İngiliz araştırma grubu EUI, dünya için tehdit sıralaması yayınladı. Listeye Amerika’daki Başkanlık yarışında Cumhuriyetçi Parti’nin aday adayı Donald Trump da girdi. Buna göre Trump dünya için en büyük altıncı tehdit.

EUI, Trump’ın Kasım ayındaki seçimi kazanacağını düşünmediğini belirtse de, bunun ihtimal dahilinde olduğunu, Başkan olması durumunda da etkisinin yüksek olacağını belirtti.

Grup, Trump’ın serbest ticaret karşıtlığının, teröristlerin ailelerinin öldürülmesini savunmasının, Suriye’de kara gücü fikrini desteklemesinin, Çin ve Meksika’dan uzaklaşma çabasının ticari savaşlara ve terör gruplarının artmasına neden olabileceğini kaydetti.

Trump, uluslararası müzakerelerde sert politika izleyeceğini sinyalini veriyor, özellikle de Çin ile. Planlarından biri de Amerika ile Meksika sınırına duvar inşa etmek ve bunun maliyetini Meksika’ya karşılatmak.

Grubun küresel tehdit sıralamasında sert bir ekonomik durgunluk geçiren Çin var. Çin’i, yeni bir soğuk savaşa neden olan Rusya’nın Suriye ve Ukrayna’daki askeri müdahaleleri takip ediyor. Piyasaları etkileyen borç krizi ve Avrupa Birliği’ndeki çatlak da listede yer alıyor.

EUI, Çin’deki sert ekonomik yavaşlamanın yüksek olacağını ve etkisinin de fazla görüleceğini belirtiyor. Çok fazla durgunluğun petrol ve metal fiyatlarını daha fazla düşüreceğini söyleyen EUI, Amerika ve Avrupa Birliği’ndeki piyasaların Çin’deki müşterilere satışlarda daha fazla zorluk yaşayacağını kaydediyor.

Grup, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki faaliyetlerinin silahlı bir çatışma riski taşıdığını ama bu ihtimalin düşük olduğu belirtiliyor. Bununla birlikte bölgede askeri varlığı artırma çabalarının bir kazaya neden olabileceği ve bunun da yüksek maliyeti olabileceği vurgulanıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG