Erişilebilirlik

Trump'a Tepki Büyüyor


Trump'a Tepki Büyüyor
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Cumhuriyetçi Parti’nin anketlerde önde görünen Başkanlık aday adayı Donald Trump’ın, Amerika’ya Müslümanlar’ın girişini yasaklama önerisi dünyada tepki topladı.

Donald Trump’ın sözlerinin Amerika’da yarattığı tepki dünyaya yayıldı.

İngiltere’de, Trump’ın ülkeye girişine yasak getirilmesi yönündeki bir dilekçeyi 100 binden fazla insan imzaladı. Bu da önerinin parlamentoda görüşülmesi anlamına geliyor.

Tasmina Ahmed-Sheikh, "Bu ülkede nefret yayan 84 vaize yasak getirdik. Bence Donald Trump’ın sözleri nefret suçu. Bu nedenle hükümet Trump’ı 85’inci kişi olarak belirlemeyi görüşmeli” diyor.

Trump, Londra’da polislerin bazı Müslüman mahallelerinde hayatlarından endişe ettiğini söylemişti. Genel siyasi teamüllerin dışına çıkan Başbakan David Cameron ve Londra Valisi yorumları “bilgisizlik” ve “bölücülük” olarak nitelendirdi.

Kasım’daki saldırıların psikolojik yaralarının henüz sarılmadığı Paris’te de halk Trump’ın yorumlarını kınadı.

Mathilda Adrovic, “Amerikan siyasetinde yer almaması gereken bir kişi” şeklinde konuşuyor.

Endonezya dünyanın en büyük Müslüman nüfusuna sahip ülkesi. Cakartalılar, Trump’ın Müslümanlar’ın tehdit oluşturduğu yorumuna karşı çıkıyor.

Anis Ekayani, “İslam bize diğer insanlar için iyi şeyler yapmamızı öğretiyor. Bu nedenle Trump’ın söyledikleri doğru değil, çünkü İslam karşıtı bir bakış açısını yansıtıyor” diyor.

Trump, aynı zamanda Amerika’nın, Irak’ın petrol kuyularına el koyarak elde edilen geliri Amerikalı muhariplere vermesini önermişti. Müslümanlar’a yasak getirme önerisi Irak’ta da kızgınlığa yol açtı.

Abbas El-Bayati, “Trump’ın sözleri ırkçı ve Amerikan demokrasinin prensiplerine uygun değil” diyor.

Amerika, BM programları dahilinde en fazla sayıda mülteciye yerleşme hakkı tanıyan ülke.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin İsviçre’deki merkezinden gelen açıklamada, Amerika’nın yaptıklarının, Trump’ın sözleriyle baltalandığı belirtildi.

Melissa Fleming, “Seçim kampanyasının parçası olarak kullanılan bu tür bir söylemin, son derece önemli bir yerleştirme programını tehlikeye attığından endişe duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Uzmanlar, Trump’ın sözlerinin bu kadar büyük bir küresel tepki yaratmasının nedeninin, Cumhuriyetçi Parti adayları arasında önde gitmesi olduğunu belirtiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG