Erişilebilirlik

Trump 10 Maddelik Göçmenlik Politikasını Açıkladı


Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, yeni göçmenlik politikalarını açıkladı. Trump, sınır güvenliğinin yanı sıra, göçmenleri Amerikan değerlerini paylaşmasına öncelik verecek.

Trump, Çarşamba günü önce Mexico City’ye gitti ve Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto ile biraraya geldi. Görüşmeyi “önemli ve samimi” olarak niteledi; ancak daha sonra geçtiği güney eyaleti Arizona’da daha sert bir üslup kullandı.

Neito ile görüşmede, Trump’ın, ABD-Meksika sınırına duvar örme planı gündeme geldi. Trump, duvar planını görüştüklerini ancak maliyeti kimin karşılayacağının konuşulmadığını söyledi. Nieto ise, Meksika’nın böyle bir ödeme yapmayacağını açık şekilde dile getirdi.

Ama Trump, Arizona’da 10 maddelik göçmenlik planını açıklarken, “yüksek, güçlü ve güzel” olarak nitelediği duvar listenin başındaydı.

“Meksika henüz bilmiyor ama bu duvarı onlar ödeyecek” dedi Trump ve kalabalıktan büyük alkış aldı.

Demokrat Parti adayı Hillary Clinton’ın kampanya sözcüsü John Podesta ise Trump’ın Neito ile duvar konusunu görüşmekte “tıkandığını” savundu.

Podesto, ”Bu görüşmede, kendini tam bir anlaşma uzmanı olarak tanımlayan birinin, karşısında destek veren bir kalabalık olmayınca, kampanyasını nasıl da savunma cesareti bulamadığını gördük” dedi.

Trump’ın göç politikasını değiştireceğine yönelik haberlerin doğru olmadığı da ortaya çıktı. Trump, sınır muhafaza birliklerinin sayısını 5 bin artırarak, üç katına çıkarmayı planladığını açıkladı. Trump ayrıca, ABD’ye yasadışı yollardan girmeye çalışırken yakalananların hiç bekletilmeden sınırdışı edilmesini önerdi; “İnsanlar sınırı öylece geçemeyeceklerini, bekleyip meşrulaşamayacaklarını bilecek,” dedi.

Donald Trump ve Hillary Clinton’, ABD’de yasadışı şekilde yaşayan 11 milyon insanın geleceği ile ilgili konularda farklı fikirlere sahip. İkisi de suç işlemiş olanları sınırdışı etmek istiyor. Ancak Trump, Barack Obama’nın suç işlememiş insanları güvence altına alan kanun hükmünde kararnamesine karşı. “Kimse kanunların üstünde değil” diyor. Clinton ise Obama gibi bu insanları korumak istiyor.

Donald Trump, ülkeye biyometrik giriş ve çıkış sisteminin tamamlanması çağrısı yaptı. Trump, işverenler için de kaçak göçmenlere karşı elektronik doğrulama sisteminin yaygınlaştırılmasından yana.

Cumhuriyetçi aday, ülkelerinde bir güvenlik riski taşıyıp taşımadığı belirlenemeyen kişilere vize verilmemesi gerektiğini de tekrarladı. Hatta ABD’ye kabul edilenlere ideolojik testler uygulanması gerektiğini söyledi.

Donald Trump ayrıca, Suriye ve Libya gibi ülkelerden mülteci kabul etmek istemediğini söyledi. Bunun yerine bu ülkelerde, giderlerini Körfez ülkelerinin ödeyeceği, yeniden yerleşim alanlarının kurulması gerektiğini savundu.

Hillary Clinton’ın Latin oyları direktörü Lorella Praeli’ye göre Trump sadece cazip bulduğu insanları göçmen olarak kabul etmek peşinde. Praeli, “Donald Trump, onlarca yıla dayanan bölücü söylemini ve nefret kampanyasını, her yasadışı göçmeni ABD’den kovarak sürdüreceğini gösterdi” dedi

Trump’ın Arizona’da yaptığı konuşma ile aynı gün Hillary Clinton da Ohio’daydı. Clinton, Meksika ziyaretini eleştirdi, başka ülkelerle ilişki kurmanın tutarlılık ve güven gerektirdiğini söyledi.

Clinton, “Bir yıldır sarf edilen hakaretler ve kinayeleri telafi etmeye çalışmak için birkaç saatliğine komşularımıza uğrayıp, sonra da eve geri dönmekten kesinlikle çok daha fazlası gerek. Bu işler böyle olmaz” dedi. Clinton daha sonra bir sosyal medya paylaşımında da, “Diplomasi göründüğü kadar kolay değildir” diye yazdı.

Meksika Devlet Başkanı Nieto, Clinton’ı da Meksika’ya davet etti ancak bu ziyaretle ilgili kampanya ekibi bir açıklama yapmış değil.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG