Erişilebilirlik

Trump’a Göre Ortadoğu’da İki Devletli Çözüm Şart Değil


Trump US Israel
Trump US Israel

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ile Filistin yönetimi arasında mutlaka iki devletli bir çözüm olması gerekmediğini söyledi.

Beyaz Saray’da İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile basının karşısına çıkan Trump, tarafların doğrudan müzakerelerle ulaşacağı her türlü anlaşmayı destekleyeceğini söyledi.

Trump, “İki devlete ve tek devlete bakıyorum. Hangisini isterlerse memnun olurum” diyerek bağımsız bir Filistin devletinin şart olmadığının sinyalini verdi.

ABD Başkanı ayrıca, İsrail’den Batı Şeria’daki yeni yerleşim yerleri girişiminin bir süre durdurulmasını istedi.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise iki devletli çözüm için Filistin yönetiminin İsrail devletinin varlığını tanıması gerektiğini, bu gerçekleşmezse Ortadoğu barışının zor olacağını kaydetti.

Netanyahu, Trump yönetiminde ilişkilerin çok daha güçlü olacağını ve ABD'nin en büyük müttefikinin İsrail olduğunu da söyledi. Netanyahu, Trump’a, “Sizin liderliğinizde IŞİD’in yükselişi tersine çevrilecek. İsrail yanınızda” diye hitap etti. Netanyahu, Arap ülkelerinin İsrail’i artık düşman olarak görmediğini de savundu.

Beyaz Saray’dan üst düzey bir yetkili de Salı günü, ABD'nin benimsediği 'iki devletli çözüm' konusunda değişikliğe gidilebileceğinin sinyalini vermişti. Trump’ın bu açıklaması da bu iddiayı doğrular nitelikte.

Trump ile Netanyahu’nun görüşmesinin ana maddelerinden biri de İran’ın bölgedeki rolüydü.

"İran'ınnükleer silahlara sahip olmasına asla ama asla izin vermeyeceğim" diyen Trump, Barack Obama yönetiminin imzaladığı nükleer anlaşmanın, hayatında gördüğü en kötü anlaşma olduğu görüşünü tekrarladı. Trump, İsrail'in güvenliği için Tahran yönetimine karşı gereken her tedbiri alacaklarını yineledi.

Donald Trump basın toplantısında, ABD'nin İsrail büyükelçiliğinin Tel Aviv’den Kudüs'e taşınmasını çok istediğini ve konuyla ilgilendiğini de açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG