Erişilebilirlik

Trafikte Uzun Kalmak Keseye de Sağlığa da Zararlı


Amerika’da yapılan bir araştırma uzun saatler trafikte kalmaktan nefret edenlerin eline bir neden daha verdi. Araştırmaya göre, evinizle işiniz arasında ne kadar uzun süre trafikte kalıyorsanız, egzersiz yapma olasılığınız o kadar azalıyor; göbek çevrenizde yağlanma oranı artıyor ve yüksek tansiyon gibi sorunlara davetiye çıkıyor.

Amerikan Önleyici Tıp Dergisi’nde yayınlanan araştırmada herhangi bir kalp rahatsızlığı ya da şeker hastalığı olmayan 4 bin 300 kişinin işe giderken kat ettikleri yol ve trafikte geçirdikleri süre incelendi. Uzmanlar, trafikte daha uzun zaman harcayanların, daha kısa zaman harcayanlara oranla daha az egzersiz yaptığını tespit etti. Bu kişilerin beden kitle endekslerinin daha yüksek olduğu, bel çevrelerinin geniş ölçüldüğü ve yüksek tansiyon şikayetleri olduğu da görüldü.

Trafikte günde 15 km’yi aşan yolculuklar yapanlarda riskin daha da yüksek olduğu belirtiliyor. Uzmanlar bu durumu trafikte geçen uzun süre yüzünden bu kişilerin spor yapmaya daha az zaman ayırmasına, sağlıksız beslenme seçeneklerine yatkın hale gelmelerine ve fazla hareketsiz kalmalarına bağlıyor.

Uzmanlar bu verilere bakarak iş değiştirmenin ve eve daha yakın bir iş yerinde çalışmanın da her zaman mantıklı bir seçenek olmadığını vurguluyor.

Bunun yerine tavsiyeleri şöyle: Hayatınıza fiziksel aktivite katmanın yollarını arayın. Örneğin asansör yerine merdivenleri kullanın, fırsat buldukça yürüyün. Ayrıca araç kullanırken birşeyler yemekten uzak durun. Çünkü uzmanlar, bunun da kilo almaya yolaçtığını ve sağlığı bozduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG