Erişilebilirlik

Trabzon’da Fenerbahçe Otobüsüne Saldırı


Viyadükde seyir halindeyken başına kurşun başına isabet eden otobüs şoförünün aracın kontrolunu kaybetmesini yanında bulunan güvenlik görevlisi önledi. Fenerbahçeli teknik kadro ve sporcular yara almadı

Türkiye’deki futbol alanındaki artan nefret ve şiddet, dün Trabzon’da bir faciaya neden oluyordu. Rizespor deplasmanından dönen Fenerbahçe futbol takımını taşıyan otobüs silahlı saldırıya uğradı. Viyadükde seyir halindeyken başına kurşun başına isabet eden otobüs şoförünün aracın kontrolunu kaybetmesini yanında bulunan güvenlik görevlisi önledi.

Araçta bulunan Fenerbahçeli teknik kadro ve sporcular yara almazken yaralı şoför Ufuk Kıran, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde yoğun bakıma alındı. Sabah saatlerinde açıklama yapan Başhekim Tevfik Özlü, yaralının sağlık durumunun iyiye gittiğini söyledi. Profesör Özlü, ‘ilaç verip uyuttuğumuz için hastanın bilinci şu anda kapalı, makineye bağlı olduğu için de uyutmayı tercih ediyoruz. Uyanınca hareket eder, makineyle uyumsuz olur, stres yaşar. Bu da o doku iyileşmesi sürecini olumsuz etkiler. Bu bakımdan uyuması hasta için şu anda gerekli’ dedi.

Vali Öz, önce ‘taş’ sonra ‘av tüfeği’ dedi

Başhekim, Kıran’ın başından çıkan metal parçaların Emniyet’e teslim edildiğini söyledi. Olayın ardından sıcağı sıcağına yaptığı açıklamada şoförün taşla yarandığını söylediği için kamuoyundan tepki gören Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Emniyet’ten aldığını bilgilerden sonra saldırının av tüfeğiyle gerçekleştirildiğini söyledi.

Vali Öz sabah gazetecilere verdiği mülakatta, Otobüsün arkasından gelen polis aracının çektiği görüntülerde, ‘iki el silah sesi duyuluyor ve bunun üzerine şoförümüz dörtlüleri yakarak aracı sağa çekiyor. Bu gelen silah sesleri ve yaralı şoförümüzün üzerinden çıkan bulgular, saçmalar şekliyle 2 el ateş edildiğini gösteriyor. Av tüfeğiyle yerel bir saldırı olma ihtimali yüksek ancak tüm ihtimalleri de gözden uzak tutmamak gerekiyor. Bütün yönleriyle değerlendiriyoruz’ dedi.

Bölgede görgü tanıklarının ifadelerini alan polis, soruşturma kapsamında henüz bir şüpheliye ulaşmış değil.

Olayın ardından yoğun güvenlik önlemleri altında zırhla araçla havalimanına getirilen Fenerbahçe kafilesi, gece yarısı İstanbul’a ulaştı. Başta Türkiye Futbol Federasyonu, Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor olmak üzere spor camiası saldırıyı şiddetle kınadı.

Aslan: Otobüs devrilse şehrimizin adı lekelenecekti

Dün gece Beyaz TV’ye bağlanan Trabzonspor Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Aslan, saldırıyı kınadıktan sonra Fenerbahçe ile Trabzonspor arasındaki sorunların aşılması gerektiğini söyledi. Aslan, ‘otobüs devrilse cinayet gibi bir şey olurdu. Şehrimizin adı lekelenecekti. Trabzon ve Trabzonspor bunu hak etmiyor. Trabzonlu birinin bunu yaptım demesi beni yok eder’ dedi.

Uslu: Şoför ölsün, futbolcular parçalansın istendi

Saldırı esnasında kafileyle bulunan Fenerbahçe Genel Sekreteri, emniyetin yeterli güvenlik almadığını savundu. Uslu, ‘Türkiye zor günler geçiriyor. Bu olay çok önemli. Bu şoförü öldürmeye yönelik hareket. Bu otobüs viyadükten geçiyor, şoför ölsün, futbolcular parçalansın isteniyor. 5 kilometre önce, '’Bundan sonrası tehlikeli’' dedim. Olanları gördük. Emniyet bunu bilmiyor mu? Kupa maçında adım başı polis vardı, şimdi neden yok? Sayın Başbakan da bu işlere bakıyordur her halde. Bu işleri siyasete sokmayız, biz spor yapmaya çalışıyoruz. Artık emniyetin, vilayetin dikkat etmesi gerekiyor" diye konuştu.

Fenerbahçe: Ligler ertelensin

Fenerbahçe Yönetim Kurulu, Pazar günü yayınlandığı açıklamada futbol takımının Trabzon’da maruz kaldığı durumun organize silahlı saldırı ve suikast girişimi olduğunu söyledi. Fenerbahçe kulübü, bu karanlık eylem aydınlatana dek liglerin ertelenmesini istedi.

‘Ligler ertelenir mi?’ sorusuna ‘her olasılık masada’ yanıtını veren Spor Bakanı Çağatay Kılıç, Pazartesi günü Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ve Kulüpler Birliği Başkanı Göksel Gümüşdağ ile olağanüstü bir toplantı yapacak.

Fenerbahçe ile Trabzonspor arasında gerilim dört yıldır üst düzeyde. 2011-2012 sezonundaki teşvik ve şike iddialarını konu eden dava, iki camia arasında ciddi sorunlar yarattı. Fenerbahçe üzerine yazdığı kitaplarla tanınan yazar Bozkurt Yılmaz, Amerika’nın Sesi’ne sorlarına verdiği yanıtta Trabzonspor’la Fenerbahçe arasındaki gerginliğinin 3 Temmuz’dan çok önce dayandığını söyledi.

Bozkurt Yılmaz: 1974’ten beri neredeyse Trabzon’daki her Fenerbahçe maçında şiddet var.

Yılmaz, ‘lk gerginliğin çıkış noktası iki takımın Trabzon’da oynadığı ilk maç. Fenerbahçe 1974’te o maçı kazandı. Sahaya taş yağdı, hakem soyunma odasına koşarak kaçtı. 1985’te Fenerbahçe otobüsü taşlandı. Hatta bir kurşunun camdan geçtiğini gösteren fotoğraflar var. 1992’de te Fenerbahçeli Semih’i saha içinde taraftarlar dövdü. Bir sonraki sezon maçın hakemi ambulansla Trabzon’dan kaçırıldı. O yıllarda her maç öncesi sarı-lacivert tabut gezdirilirdi Trabzon’da. 1995-1996’da son dakikada kazanınca Fenerbahçe’yi uçakla değil Gümüşhane üzerinden otobüsle İstanbul’a götürdüler. 1998’de Otto Bariç’e taş atıldı. 3 Temmuz’dan sonra bütün maçlarda taciz var. Sahaya direk atıldığı herhalde unutulmamıştır. Fenerbahçeli futbolcuların telefonlarına tehdit gönderildiğini biliyorum’ dedi.

Yılmaz, Fenerbahçe-Trabzonspor geriliminin doğru olmadığını Trabzon’daki Fenerbahçe-Trabzonspor maçlarında gerilim ve şiddet yaşandığının altını çiziyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG