Erişilebilirlik

ABD'den Toyota'ya 1,2 Milyar Dolar Ceza


Dünyanın en büyük otomobil üreticisi ¬Toyota, Amerikan hükümetine 1,2 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etti. Amerikan Adalet Bakanlığı'nın hakkında soruşturma başlattığı Japon otomotiv devi,birkaç ay önce araçlarında ölümcül kazalara yol açan güvenlik sorunlarıyla ilgili olarak kamuoyunu geç bilgilendirdiğini kabul etti.

Amerika Adalet Bakanı Eric Holder, dört yıl süren davanın sonucunda yaptığı açıklamada, Toyota’nın tavrını “utanç verici” diye tanımladı. Holder, “Şirket de, markasına müşterilerinden daha öncelik verdiğini kabul etti. Bu kamuoyu güveninin açık ve menfur bir ihlalidir,” diye konuştu.

2009 ve 2010 model Toyota ve Lexus’larda şirketin araçlarının aniden gaz aldığı iddia edilmiş, şirketse bu arızaları gizlemeye çalışmıştı. Arızalar, araçların aniden hız alarak kontroldan çıkmalarına neden olmuş ve bazı ölümcül kazalara yol açmıştı.

Toyota bu arızanın ortaya çıkmasının ardından 10 milyon aracı geri çağırmasına rağmen, yine de sorumluluğu sürücülere yüklemiş ya da paspasların gaz pedallarını sıkıştırdığını iddia etmişti. Toyota bu olayın bildirimini geciktirdiği için Amerika Ulaştırma Bakanlığı’na daha önce 66 milyon dolar ceza ödedi.

Japon otomotiv devi aleyhinde daha sonra yüzlerce dava açıldı. Şirket, ekonomik kayıplar için 1 milyar dolar ödemeyi kabul etti ve 400 kadar dava için uzlaşma yolu aramaya devam ediyor. Özellikle ölüm ve yaralanma olaylarında mahkeme jürisi, kararlarını Toyota lehinde kullanmayı tercih etti.

Adalet Bakanı Eric Holder, 1,2 milyar doların Amerika’da bir otomobil şirketine verilen en büyük para cezası olduğunu bildirdi.

Amerikan hükümeti Toyota aleyhine ayrıca elektronik iletişimlerinde sahtekarlık yaptığı suçlamasıyla bir ek dava daha açtı. Ancak bu dava, şirketin bundan sonraki hal ve tavırlarının izlenmesi amacıyla ertelendi.

Toyota da, faaliyetlerinde köklü değişikliklere gittiğini, tüketicilerin sorunlarına daha yoğunlaştığını bildiriyor.

Bu arada Toyota davası sonuçlanırken, Amerika’nın en büyük otomotiv şirketi General Motors da 3 milyon aracını bakım amacıyla geri çağırdı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG