Erişilebilirlik

Toyota Kamyonetler IŞİD’e İstanbul’dan mı Gitti?


Radikal İslamcı terör örgütü IŞİD’in propaganda videolarına yansıyan çok sayıdaki Toyota marka kamyonetin sırrı çözüldü.

İstanbul ve diğer birkaç ilde lüks motorlu araçları çalıp Suriye’ye götüren ve pazarlayan bir çete çökertildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından altı aylık bir takip ve izleme sonucu düzenlenen operasyonlarda 12 kişi tutuklandı. Polis operasyonları, İstanbul, Hatay, Bursa ve Urfa’da düzenlendi.

Şebekenin, çalıntı araçlar için sahte plaka ve belge düzenleyerek bu araçları Hatay’a götürdüğü ve Suriye’de savaşan gruplara sattığı kaydedildi. DHA, şüphelilerle birlikte 16 motorlu aracın ele geçirildiğini haber verdi. Ele geçirilen araçların ikisinin lüks cip, diğerlerinin ise kamyonet tipi olduğu belirtildi. Haberde, çalıntı araçların marka ve tipleri belirtilmedi.

Bir diğer operasyon ise İstanbul’da düzenlendi ve bir başka çalıntı araç çetesi suçüstü yakalandı. Çalıntı araç almaya çalışan müşteriler gibi davranan polis dört kişiyi tutukladı. Şüpheliler, 600 bin TL değerindeki bir lüks aracı polise 20 bin TL karşılığında satmayı teklif etti. Şebekenin, çalıntı araçları, sahte belgelerle Bulgaristan ve Gürcistan’a götürerek bu ülkelerde pazarladığı ifade edildi.

IŞİD videolarına yansıyan Toyota marka kamyonetler, geçen Ekim ayında bütün dünyada büyük merak uyandıran bir soru işareti haline gelmişti. Konu yakından incelenmeye alınmış, ancak IŞİD’in bu kadar çok Toyota marka dört-çeker kamyoneti nereden aldığı bir türlü ortaya çıkarılamamıştı.

IŞİD, Toyota kamyonetlere çeşitli silahları monte ederek savaşta kullanmanın yanı sıra, motorlarından jeneratör olarak yararlanıyor ve cihatçı militanlarını da yine bu araçlarla taşıyordu.

Irak’taki Toyota galerilerinin sahipleri teröristlere satış yapmadıklarını söylerken, Suriye’de dört yıldır Toyota marka araçların satışlarının durmuş olması, IŞİD’in kamyonetlerini “tam bir muamma” haline getirmişti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG