Erişilebilirlik

Torun:”Erciş’te Çadır, Battaniye ve Giysiye İhtiyaç Büyük”


Members of the Umkhonto We Sizwe Military Veterans Association (MKMVA) salute in front of posters of former presidents of the African National Congress (ANC), Nelson Mandela (L) and Thabo Mbeki, during the ANC's centenary celebration in Bloemfontein Janua
Members of the Umkhonto We Sizwe Military Veterans Association (MKMVA) salute in front of posters of former presidents of the African National Congress (ANC), Nelson Mandela (L) and Thabo Mbeki, during the ANC's centenary celebration in Bloemfontein Janua

TMMOB Heyeti bugün Erciş’te incelemeler yaptı. Daha sonra Van’a geçen heyet yarın gözlemlerini basına açıklayacak. TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, Erciş’ten Van’a giderken Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtladı.

“Erciş’te ölü sayısı artabilir”

Mehmet Torun, Hülya Polat’ın sorularını cevaplandırırken, özetle şunları söyledi:

“Erciş’te 65 bina yıkılmış, 200’den fazla ölü var, sayı daha da artabilir. Erciş’te yetkililer 21 köyde 40’dan fazla ölü olduğunu söylediler. Enkaz altından hala ceset çıkarılıyor. Zonguldak’tan gelen TMMOB’ya bağlı maden işçileri de kurtarma çalışmalarına katılıyor. Şu ana kadar altı kişiyi göçük altından kurtarmayı başardılar.”

“Erciş’te enkazın yüzde 60’ı kaldırılmamış durumda” diyen Mehmet Torun, Erciş’e 50 kilometre kala karayolunda büyük bir çatlak oluştuğunu ancak onarıldığını ve ulaşımın yapılabildiğini anlattı.

“Kurtarma ekipleri rahat çalışamıyor”

Mehmet Torun, TMMOB Başkanının yarın Van’da bir basın toplantısı yaparak heyetin gözlemlerini açıklayacağını söyledi ve şunları ekledi:

“Bizim gözlemimize göre, kurtarma ekipleri rahat çalışamıyor. Halkın ilgisi ve merakı, kurtarma ekiplerinin başına toplanması çalışmaları zaman zaman zorlaştırıyor.”

“Halkın en çok çadır ve giysiye ihtiyacı var”

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, gözlemlerini Amerika’nın Sesi’ne şöyle özetledi:

“Halkın en çok çadır, battaniye ve giysiye ihtiyacı var. Hava soğuk, kar da gelirse durum daha da kötüleşir. Şu anda hava Erçiş’te kapalı ve yağmurlu. Geceleri çok soğuk oluyor. Çadır sayısı artarsa halkın sıkıntıları biraz hafifler.”

“Yardımda koordinasyon eksikliği var”

Mehmet Torun'un verdiği bilgiye göre, "Civar belediyelerden yardım geliyor. Diğer kentlerden, meslek odalarından yardımlar yarın bölgeye ulaşmaya başlayacak. Genel olarak sıkıntılı bir süreç yaşanıyor. Su ve gıda temininde bir sorun yok. Halk ilgisizlikten dert yanıyor. Başıboşluktan, başıbozukluktan şikayet ediyor. Kontrolsuzluk var, ayakta kalan binalara girilip çıkıldığını biz de gördük. Umarız bir sorun yaşanmaz çünkü artçı sarsıntılar devam ediyor. Yardımda koordinasyonsuzluk var. Özellikle resmi kuruluşların yardımlarında organizasyon eksikliği görülüyor. Bu konuda sivil toplum örgütlerinin çalışmaları çok daha etkili oluyor.”

Mehmet Torun ile yaptığımız söyleşiyi aşağıdaki medya oynatıcıdan dinleyebilirsiniz.


XS
SM
MD
LG