Erişilebilirlik

Toplumsal Gerilim Arttı Saldırılar Başladı


Türkiye'de bugün yeniden terör saldırısı nedeniyle şehit cenazeleri üzüntüsü yaşanırken akşam saatlerinde İstanbul'da Hürriyet Gazetesi'ne ve Ankara'da HDP Genel Merkezi başta olmak üzere kurumlara yönelik saldırı olayları yaşanmaya başladı.

Olayların büyümesinin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu Twitter'dan sükunet çağrısında bulundu ve basın kuruluşları, siyasi parti merkezleri ve sivillere yönelik saldırıların kabul edilmeyeceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, terör atmosferindeki Türkiye tablosunu değerlendirirken "Eğer 400 milletvekilini alabilecek veya bir Anayasa'yı inşa edecek sayıyı bir siyasi parti yakalamış olsaydı, durum bugün çok daha farklı olurdu" sözleri kaynaklı tartışma büyüyor. Erdoğan'ın sözlerini, Dağlıca çerçevesinde haberleştirilmesi üzerine önceki gün AKP'li b’r milletvekili öncülüğündeki bir grup saldırısına uğrayan Hürriyet Gazetesi yeniden hedef alındı. Hürriyet Gazetesi'ne 48 saat içerisinde ikinci kez İstanbul'daki merkezine ellerinde sopalı bir grup tarafından saldırı gerçekleşti. Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, CNNTürk'te canlı yayında yaşanan ilk saldırı sonrasında iktidar konumundaki AKP'nin olayı kınayan resmi bir tutum takınmadığını belirterek, bugünkü saldırıda polisin olay yerine 25 dakika sonra geldiğini de ifade etti.

Bu arada Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Hürriyet'e bu ikinci saldırının ardından basın kuruluşlarına yönelik saldırılara ve toplumsal olaylara karşı önlem alınması için İstanbul Valiliği'ne talimat verdiği de açıklandı.

Türkiye'de terör olayları nedeniyle siyasi ve toplumsal atmosferdeki gerilim çerçevesinde etnik kimlikler üzerinden de şiddet olayları ortaya çıktı. HDP Kırşehir İl Binası saldırganlarca yakıldı. Türkiye'deki farklı illerden de benzeri saldırı haberleri gelirken; Ankara'nın Sincan, Beypazarı gibi ilçelerinde de HDP örgütüne yönelik saldırılar gözlendi. Son olarak saat 21.47'de HDP Basın Bürosu'ndan HDP Genel Merkezi'ne yönelik de saldırı gerçekleştirildiği kamuoyuna duyuruldu.

Türkiye'de dün çok sayıda HDP bürosu saldırıya uğradı (Kaynak: Google Maps)
Türkiye'de dün çok sayıda HDP bürosu saldırıya uğradı (Kaynak: Google Maps)

Bu arada Ankara’nın Sincan ilçesinde Cumhuriyet Halk Partisi bürosu da saldırıya uğradı ve partinin bayrağı indirildi.

Erdoğan'dan 'Sağduyu' çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter'dan verdiği mesajda sağduyu ve metanet çağrısı yaptı. Erdoğan şu açıklamayı yaptı:

"Türkiye bizim ortak hayat alanımız, ortak sevdamız, ortak geçmişimiz, ortak geleceğimizdir. Bugüne kadar nice badirelerin üstesinden gelmeyi başaran Türkiye, bölücü terör meselesini de çözecektir.

Bizim mücadelemiz sadece ve sadece teröriste karşıdır. Vatandaş olarak, tahriklere, provokasyonlara asla gelmeyerek, üzerimize düşen vazifeleri yerine getirmiş oluruz. Vatandaşlarımızdan terörle mücadele sürecinde sağduyularını ve metanetlerini muhafaza etmelerini rica ediyorum."

Başbakan Davutoğlu'ndan sükunet çağrısı

Hürriyet gazetesi ve HDP binalarının öfkeli kalabalıkların saldırısına uğramasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu Twitter’dan yaptığı açıklamada sükunet çağrısı yaptı, kimsenin kendini kanun yerine koymaması yönünde uyarıda bulundu.Davutoğlu’nun Twitter’da yayınladığı mesajda şu içeriklere yer verildi.

"Teröre karşı yürüttüğümüz ortak mücadele kardeşlik bağlarımızı daha da güçlendirmektedir.

Terörün amacı bizim bu sarsılmaz kardeşlik bağlarımızı zedelemek, kardeşler arasına fitne sokmaktır.

Başta basın kuruluşları olmak üzere, siyasi parti merkezleri ve sivil vatandaşlarımızın mülklerine zarar vermek kabul edilemez.

Terörün cezasını hukuk çerçevesinde güvenlik güçlerimiz ve yargı verecek. Kimse kendisini kanunun yerine koymamalıdır.

Yüreği vatan sevgisiyle dolu tüm vatandaşlarımı sükunete, kucaklaşmaya ve devletine güvenmeye davet ediyorum.

Hukuk çerçevesinde yürüttüğümüz operasyonları büyük bir kararlılıkla devam ettirirken, kardeş kavgasına da müsaade etmeyeceğiz.”

CHP'den provokasyon uyarısı, MHP'den sağduyu çağrısı

Bu arada CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ile Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, CHP İl ve İlçe Başkanlıklarına gönderdikleri genelgede “Yaşanan acıların herhangi bir provokasyona yol açmasına izin verilmemelidir. Tam bir sağduyu ile hareket edilmelidir” açıklaması yaptı. “Bu dönemde, örgütlerimiz her zaman ki gibi ‘Önce Türkiye’ diyen bir anlayış ile çalışmalarını sürdürmelidir. Bu anlamda yaşanan acıların herhangi bir provokasyona yol açmasına izin verilmemelidir. Tam bir sağduyu ile hareket edilmelidir” denilen genelgede şöyle devam edildi:

“İnsanlarımızı birbirinden ayıran ve toplumsal barışı sarsan her türlü anlayışa karşı duruşumuz aynen sürdürülecektir. Nefret söylemi içeren hiçbir toplumsal olaya müsaade edilmeyecektir. Örgütlerimizin ülkemize karşı tarihi sorumluluğunu bütün tahriklere rağmen aklın ve barışın sesi olarak yerine getirecektir.”

Bir sağduyu çağrısı da Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den geldi. Terör karşıtı miting ve yürüyüşlerde sağduyu çağrısı yapan Bahçeli, gösterilen tepkileri haklı görmekle birlikte açıklamasında "Türk-Kürt düşmanlığı için provokasyon yapan, fırsat kollayan, ortam yoklayan mihrakların kurguladıkları oyunlara düşmemek, yazdıkları senaryolara alet olmamak asıldır" ifadelerine yer verdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG