Erişilebilirlik

Tokyo'da Büyük Bir Deprem Olasılığı Korkutuyor


Uzmanlar, önümüzdeki birkaç yıl içinde Japonya’yı büyük bir depremin vurma olasılığının çok yüksek olduğunu söylüyor. Japon yetkililer bir başka büyük depreme karşı başkent Tokyo’yu hazırlıklı hale getirmek için canla başla çalışıyor

Tokyo Büyükşehir Belediyesi binasında çalışanlar, deprem alarmını duyunca korunmak için harekete geçiyor. Kentin bir başka yerindekiler yangın alarmına hazırlıklı. Tüm bunlar geçen ay Tokyo çapında düzenlenen deprem tatbikatının bir parçası.

Uzmanlar, geçen Mart ayında ülkenin kuzeyini sarsan deprem ve tsunamiden sonra Tokyo’da büyük bir deprem olması olasılığının arttığı görüşünde.

Şiniçi Sakai Tokyo Üniversitesi Deprem Araştırma Enstitüsü’nden ve şunları söylüyor: ”Hesaplamaları yaptığımızda tektonik faaliyetler 6-7 kat artmıştı. O zaman büyük bir deprem olasılığının önümüzdeki 30 yıl içinde yüzde 98, dört yıl içindeyse yüzde 70 olduğunu hesaplamıştık.”

Hasar tespiti ve zayıf binaları, yangın tehlikelerini ve tahliye sırasında sıkışıklık yaşanacak noktaları belirlemek için animasyon modelleri kullanılıyor. Yetkililer Tokyo’da 7,3 şiddetinde bir depremde 11 bin kişinin öleceğini, 850 bin binanın hasar göreceğini tahmin ediyor.

Tokyo’daki Şimizu Şirketi’nde uzmanlar son teknoloji ürünü inşaat teknikleri üzerinde çalışıyor. Bu bina sertleştirilmiş kauçuk tamponlarla desteklenmiş. Geçen yılki depremde binanın durumu kameralara böyle yansıyor. ‘Sismik tecrit’ açıkça görülüyor.

Burada geliştirilen bir başka teknoloji binaları merkezi bir sütundan askıya alarak sismik şokların etkisizleştirilmesini sağlamak. Binaların kısmen suda yüzdürülmesi de sarsıntının etkilerini büyük ölçüde azaltıyor.

Şimizu baş mühendisi Masaaki Saruta, Tokyo’nun birçok kentten daha hazırlıklı olduğunu söylüyor: ”Son yıllarda inşa edilen binalar büyük depremlere dayanacak kadar güçlü. Tokyo’daki eski binalar da güçlendirildi. Hiç hasar olmaz diyemem ama büyük bir depreme hazırız.”

Bu amatör video görüntüleri Tokyo’daki gökdelenlerin geçen Mart’taki depremde nasıl sallandığını gösteriyor. Bu, tasarımın bir parçası. Saruta anlatıyor: ”Sallanan bir bina sizi endişelendirmesin. Yüksek bir binanın tasarım itibarıyla zaten sallanmasını beklersiniz.”

Tokyo’nun 300 kilometre kuzeyinde olan ancak kentin büyük bölümünü felce uğratan geçen yılki depremden sonra yerel yetkililer daha büyük bir depreme hazırlanıyor.

XS
SM
MD
LG